We willen je een warm welkom heten op onze website, een plek waar je niet wilt kijken, waarvan je niet eens het bestaan zou willen weten. Dat begrijpen wij als geen ander.

Licht balsemen van jullie baby

Als je je overleden baby graag mee naar huis neemt is licht balsemen een mooie manier om dit mogelijk te maken. Naast onze speciale koeling en de watermethode, is het balsemen van jullie baby een zeer effectieve methode om je kindje thuis op te baren.

Het balsemen voeren wij niet zelf uit, hiervoor schakelen wij de expertise in van een thanatopracteur. Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over balseming.

Licht balsemen is een hele bijzondere manier van opbaren omdat je kindje niet gekoeld hoeft te worden. Het fijne aan balsemen is dat je je kindje neer kunt leggen waar je wilt en vast kunt houden zolang je wilt. Bovendien is je kindje minder koud, waardoor je fijn met je baby kunt knuffelen. Licht balsemen wordt vaak toegepast bij kindjes die overleden zijn.

Deze methode is niet bij alle overleden baby’s mogelijk. Het is afhankelijk van de zwangerschapstermijn en de fysieke conditie van je kindje. Baby’s die in de buik zijn overleden, hebben vaak een kwetsbaar huidje wat maakt dat thanatopraxie niet altijd een optie is.

In tegenstelling tot wat velen zeggen, is een lichte balseming wél mogelijk na obductie (onderzoek naar oorzaak van overlijden). De thanatopracteur waar wij vaak mee samenwerken, HQ Thanatopraxie, heeft hier ervaring mee. Mocht je hier vragen over hebben, neem gerust contact met ons op.

Tip

Als je kindje net levenloos geboren is of als je baby net is overleden, neem dan eerst de tijd om je kindje vast te houden. Die tijd is er. Dit is een heel belangrijk moment, want na dit moment, zal je kindje niet meer zo warm aanvoelen.
pluis paardenbloem

ondersteuning

Jullie wensen staan bij ons voorop. Er is ontzettend veel mogelijk. Dat is fijn, maar kan ook ingewikkeld zijn. Wij helpen jullie bij het ontdekken van jullie wensen en we zullen er alles aan doen om dat te realiseren.
Wat wij voor jullie kunnen doen
hart

herinneringen

Wij ondersteunen jullie bij het maken van waardevolle herinneringen, zodat jullie met een goed gevoel aan deze moeilijke periode terug kunnen denken.
Creëren van mooie momenten

uit eigen ervaring

Als ervaringsdeskundigen weten wij dat goede begeleiding een grote steun is op het moment dat je je baby verliest. Je kunt vertrouwen op onze kennis en expertise zodat jullie de keuzes kunnen maken die het beste bij jullie passen.
Over ons

Wat is licht balsemen?

Thanatopraxie is een lichte balseming die het lichaam tijdelijk zal conserveren na overlijden. Met deze behandeling wordt de ontbinding vertraagd. Hierdoor kan het lichaam worden opgebaard zonder dat de temperatuur invloed heeft.

Bij een lichte balseming wordt het bloed uit het lichaam gehaald en vervangen door een andere vloeistof. Dit kan thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden en duurt een paar uur.

Mocht je meer willen lezen dan zou je ook eens kunnen kijken op de website van HQ thanatopraxie.

“Het heeft ons zoveel gebracht dat we haar bij ons konden hebben en met haar konden knuffelen. 

Dat anderen met haar konden knuffelen.


Voor anderen was het net iets minder spannend omdat ze lekker bij ons in de armen lag. We hebben er nog steeds heel veel steun aan dat anderen haar hebben gezien.”

Wat zijn de voordelen?

Het balsemen van een baby heeft de volgende voordelen:

  • Jullie baby blijft zacht, schoon en draagbaar waardoor je hem/haar makkelijk kunt oppakken.
  • Het lichaampje neemt de temperatuur van de omgeving aan wat minder koud is dan bij koelen.
  • Een koeling is niet nodig, dus het maakt niet uit hoe lang je je kindje wil vasthouden.
  • Jullie kindje hoeft niet op één plek te blijven liggen. Jullie kunnen haar vasthouden, meenemen en weg leggen waar je wilt, in de wieg, de box, in de huiskamer, de babykamer of bij jullie op de slaapkamer.
  • Weersinvloeden zijn minder van belang

 

Zijn er ook nadelen?

Nadelen of complicaties van het balsemen kunnen zijn:

  • Deze methode is niet bij alle overleden baby’s mogelijk
  • Eventuele verkleuring van het lijfje & geurvorming
  • Uitdroging van het mondje, de vingertjes, teentjes of nageltjes is mogelijk
  • Indien er obductie gedaan gaat worden, moet er van tevoren contact opgenomen zijn met ons.  

Tip

Zorg ervoor dat je je goed hebt laten informeren, voordat de balseming gedaan wordt.

Ontvang meer informatie over het balsemen van jullie baby

Wij werken regelmatig samen met HQ Thanatopraxie. Hier hebben wij, en onze cliënten, zeer positieve ervaringen mee. Heb je interesse in onze begeleiding en het balsemen van jullie baby via ons en de organisatie waarmee wij samenwerken? Bel dan naar 0416 234363 of mail naar info@houvast-uitvaartzorg.nl. Wij informeren je graag uitgebreid.

Wij zijn Mireille, Lotte en Gertie

Uit ervaring weten wij wat jullie doormaken en kunnen we jullie op passende wijze ondersteunen.

“Het verlies van onze kindjes heeft mij naar Houvast geleid en ik vind het telkens weer bijzonder om te zien hoe dichtbij ik mag komen, bij gezinnen die afscheid moeten nemen van hun zo gewenste baby’tje.”
“Op een goede manier begeleiden bij intens verdriet, maakt het mogelijk om de deur naar de toekomst weer een beetje open te zetten. Hier werk ik heel graag aan mee.”
“Ik weet hoe belangrijk het is dat de juiste mensen de juiste vragen stellen. Zodat jij afscheid kunt nemen op een manier die bij jou past en die voor jullie goed voelt.”