Wat wij doen

Wij ondersteunen jullie in alle facetten bij het afscheid nemen van jullie kindje. Wij begeleiden jullie al vanaf het eerste slechte nieuws tot aan het afscheid en daarna.

Zoveel meer dan uitvaartzorg alleen

“Houvast heeft voor ons veel meer gedaan dan een uitvaart regelen, ze hebben ons door een moeilijke periode geleid. Dat is ons misschien nog wel meer waard dan de perfect georganiseerde uitvaart.”

Wat wij voor jullie kunnen betekenen:

 • Naast alle regelzaken, geven we begeleiding en advies. Wij coachen jullie door deze moeilijke week heen, stap voor stap.
 • We horen graag jullie verhaal en luisteren naar jullie wensen.
 • We helpen jullie bij jullie zorgen, jullie vragen en gevoelens over alles wat er deze dagen op jullie pad komt.
 • Met behulp van onze ruime werkervaring en onze eigen ervaring helpen we jullie bij het maken van keuzes die bij jullie passen.
 • Wij ontzorgen, zodat jullie meer tijd hebben om jullie overleden kindje/baby te koesteren.
 • Ook als jullie de uitvaart zelf willen doen, maar af en toe contact willen voor advies, kunnen jullie bij ons terecht.


Kortom wij willen voor jullie een houvast zijn in deze complexe, verdrietige en liefdevolle dagen. 

Voel je vrij om ons te bellen, als jullie vragen hebben. Wij zijn er voor jullie en helpen je graag verder. 

Kennismaking en ondersteuning vooraf

Soms weet je vooraf al dat het mis is of mis zal gaan. Op zo’n moment kunnen wij al langskomen voor een kennismaking. Naast advies en informatie geeft zo’n eerste ontmoeting jullie ook al de mogelijkheid om te kijken of het ‘klikt’. En biedt het jullie wat meer rust en duidelijkheid.

Door vooraf al contact op te nemen, kunnen wij klaar staan op het moment dat jullie ons nodig hebben. En kunnen we goed aansluiten bij jullie wensen.

“Al tijdens het eerste telefoongesprek kregen wij een goed en fijn gevoel bij Houvast. Lotte en Mireille lieten ons eerst ons verhaal doen en vragen stellen en pas daarna stelden zij enkele vragen. Dat is zo anders dan bij andere uitvaartondernemingen die we hebben benaderd. Dit is ook de reden waarom wij voor Houvast hebben gekozen.

Lotte kwam op woensdag, de dag voor de bevalling, bij ons langs om kennis te maken. Bizar dat je dan, nog voordat je kindje geboren is, al spreekt over het afscheid dat je moet gaan nemen. Maar Lotte zei al snel, “we gaan haar eerst naar huis brengen, daarna zien we verder”. 

Bevallen

Wij weten hoe het is om te moeten bevallen van een kindje terwijl het mis is. We kunnen jullie begeleiden bij de emoties, spanningen en vragen die dat oproept en ondersteunen en adviseren met praktische zaken zoals; “wat neem ik mee naar het ziekenhuis?“. Daarnaast kunnen we onze ervaring en tips delen over wat er gaat gebeuren en wat het met je kan doen.

baby in arm

Welkom heten

Wij zien vaak dat ouders bang zijn om zich te hechten aan hun overleden baby. Ouders lopen over van verdriet, maar ook van trots en liefde. Dat maakt het ook zo verwarrend.

Wij horen vaak van ouders: “als ik mijn kindje vasthoudt, ben ik alleen maar bang dat ik het niet meer los kan laten”. “ Dat ik me er teveel aan ga hechten. Dat het afscheid nemen van mijn kindje NOG moeilijker wordt”. Wij weten, en dat zien wij ook in de praktijk, dat die hechting al lang op gang is gekomen. Namelijk door jullie zwangerschap, jullie verwachting dat dit kindje in jullie gezin zou komen. Wees dus niet bang om je te hechten, dat is immers al gebeurt. En dat is maar goed ook. 

Het kan natuurlijk wel zo zijn, dat je onzeker bent om je kindje vast te houden en te koesteren of zelfs om mee naar huis te nemen. Wij ondersteunen je hier dan ook graag bij, op een manier die bij jullie past. 

Mogelijk maken dat jullie je baby mee naar huis kunnen nemen

Wanneer je baby overleden is bij of rondom de geboorte heb je de keuze om je kindje wel of niet mee naar huis te nemen. Misschien weet je al zeker dat je je kindje mee naar huis wilt nemen, maar misschien twijfel je nog. Het is heel normaal om dit spannend te vinden. Wij kunnen jullie ondersteunen bij het maken van deze keus, door de diverse mogelijkheden en eventuele emotionele en praktische overwegingen door te nemen.

 • Heb je nare ervaringen met de dood?
 • Hoe doen we dat met onze andere kinderen?
 • Wat vindt onze familie er van?
 • Moet ons kindje gekoeld worden en hoe dan?
 • Heeft ons kindje verzorging nodig?

Wij ondersteunen jullie hierbij door onze ervaring en expertise met jullie te delen. We geven bijvoorbeeld advies over hoe jullie eventuele andere kinderen in jullie gezin kunnen betrekken bij jullie overleden baby. Kijk ook eens bij onze boekentips. Misschien kunnen deze boeken jullie helpen in het bijstaan van het verdriet wat jullie kinderen hebben om hun overleden broertje of zusje. Verder kunnen we jullie ook letterlijk bijstaan door bijvoorbeeld samen met jullie na ontslag uit het ziekenhuis naar huis te rijden of jullie kindje voor jullie te vervoeren. Wij hebben een mooie reiswieg waar jullie kindje in vervoerd kan worden, maar natuurlijk mag dit ook iets van jullie zelf zijn.

“Wat bizar hoe ze aanvoelden wat wij wilden. De dames van Houvast weten helaas als geen ander hoe wij ons voelden. Na het eerste gesprek viel er letterlijk een ‘last’ van onze schouders. In eerste instantie wilde ik onze dochter helemaal niet thuis hebben, maar haar achter te moeten laten voelde vreselijk. Dit was de beste keuze die wij hebben kunnen maken, dankzij Houvast! Onze dochter kwam naar huis. Wauw.”

huis met hart - wit

“We hebben Elynn zelf mogen verzorgen en aankleden, Lotte gaf op afstand wat tips. Een heel intiem moment wat we als gezinnetje samen hebben mogen hebben.”

Verzorging

We regelen de manier van opbaren waar jullie voor kiezen (licht balsemen, koelen of de watermethode). Wij verzorgen jullie kindje, dit doen wij het liefst samen met jullie. We kleden jullie kindje mee aan.

Als er kraamzorg is, kunnen zij vaak ook ondersteunen in de verzorging. Een kraamverzorgende kan ook altijd bij ons terecht voor vragen.

Creëren van mooie momenten

De juiste ondersteuning bij deze week en in het bijzonder bij het herinneringen maken, vinden wij  belangrijk, omdat wij ervan overtuigd zijn dat het maken van deze waardevolle herinneringen, je gaat helpen bij het afscheid nemen van je overleden baby. Hoe moeilijk dit ook voor jullie zal zijn. We maken bijvoorbeeld foto’s en/of hand- en voetafdrukjes, je kunt je kindje in bad doen en we helpen met het creëren van rituelen en herinneringen.

Wij hopen dat jullie na deze week kunnen zeggen:  “Ik heb alles gedaan wat in mijn vermogen ligt, of zelfs het is ‘goed’ zo”. En dat jullie na het maken van mooie en warme herinneringen, liefdevol terug mogen kijken op de tijd die jullie met jullie kindje hebben gehad. Want het is niet alleen maar verdriet, het is vooral heel veel liefde.

Familie & vrienden, buren, kennissen en collega’s

We ondersteunen bij het betrekken van jullie familie, vrienden en naaste omgeving bij jullie kindje. Wat is er mogelijk, wat past bij jullie, wie wil je wel/niet zien? 

Daarnaast merken we dat we vaak een vraagbaak zijn voor familie en vrienden.

Iedereen om ons heen heeft laten weten dat ze de uitvaart als erg warm en fijn hebben ervaren, en echt typisch “ons”.

Ervaring

Het verdriet is immens groot, dat weten wij vanuit onze eigen ervaring met onze kindjes. Daarnaast hebben wij sinds 2017 ervaring in het begeleiden van ouders die hun kindje verloren zijn.

We weten ongeveer wat jullie doormaken en kunnen jullie vanuit deze ervaring op een passende wijze ondersteunen. Als ervaringsdeskundigen en professionals weten wij dat goede begeleiding een grote steun is op het moment dat je wordt overvallen door zo’n groot verlies. In korte tijd moeten zoveel beslissingen worden genomen. Met behulp van onze kennis en expertise kunnen jullie de keuzes maken die het beste bij jullie passen.

Favicon 2022

Organiseren van en samen invulling geven aan het afscheid en de uitvaart

Bij een afscheid komt veel kijken. Wij kunnen veel dingen uit handen nemen, maar je mag ook veel zelf doen.

 • verzorgen van administratieve zaken
 • zoals aangifte doen of het contact met een uitvaartverzekering
 • regelen van de begrafenis of crematie
 • samen vorm geven aan de invulling van het afscheid van je baby en de uitvaart
 • regelen en/of vormgeven van een geboorte/rouwkaartje
 • regelen van een mandje of kistje

“Hele fijne begeleiding wat betreft het regelen van het afscheid, aan alle details word gedacht. Alles werd voor ons geregeld, waardoor wij al onze aandacht konden geven aan Elynn. Heel dankbaar wat Houvast voor ons heeft betekend!”

Bieden van nazorg en lotgenoten-contact

Na de uitvaart zit je letterlijk met lege handen en een hart vol liefde. Wij houden altijd nog contact en zijn beschikbaar voor vragen en advies. Enkele weken na de uitvaart komen we nog eens langs om samen terug te kijken en vooruit te blikken. Mocht je vastlopen en aangeven extra ondersteuning te wensen, bieden wij namens het NIK (Netwerk Integrale Kindzorg), een gesprek met een coach aan die ervaren is op het gebied van rouw en verlies.

Daarnaast organiseren wij regelmatig activiteiten zodat jullie in contact kunnen komen met andere ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Zoals wandelingen, een gezinsmiddag en wereldlichtjesdag. Dit zijn altijd fijne momenten.

 

ondersteuning

Jullie wensen staan bij ons voorop. Er is ontzettend veel mogelijk. Dat is fijn, maar kan ook ingewikkeld zijn. Wij helpen jullie bij het ontdekken van jullie wensen en we zullen er alles aan doen om dat te realiseren.

herinneringen

Wij ondersteunen jullie bij het maken van waardevolle herinneringen, zodat jullie met een goed gevoel aan deze moeilijke periode terug kunnen denken.

hart met vleugels

uit eigen ervaring

Als ervaringsdeskundigen weten wij dat goede begeleiding een grote steun is op het moment dat je je baby verliest. Je kunt vertrouwen op onze kennis en expertise zodat jullie de keuzes kunnen maken die het beste bij jullie passen.