Ervaringen

Thomas & Karlijn | ouders van Juliette

Een review over Houvast. Een prachtige organisatie die we liever niet op deze manier hadden willen leren kennen. Maar we zijn erg dankbaar dat we, na het totaal onverwacht overlijden van ons dochtertje Juliette, met hen in contact zijn gebracht.

Niemand zou zijn baby of kind mogen verliezen. Maar als het dan toch gebeurt, gun ik iedereen de begeleiding en steun die wij van Houvast hebben gekregen. Het is zoveel meer dan enkel de uitvaart verzorgen, zij zorgen er ook voor dat er mooie herinneringen worden gemaakt. Dankzij Gertie, die ons begeleidde, was de afscheidsweek met Juliette erg mooi en warm. Iets wat vooraf onmogelijk zou lijken bij zo’n verschrikkelijk moment in ons leven.

Zij heeft ons veel uit handen genomen en enorm goed begeleid. Ze hielp ons de juiste keuzes maken, maar liet ons ook vrij om dingen op onze eigen manier te doen. Dankzij Houvast hebben we fijne herinneringen aan onze tijd met Juliette, dit is een goede basis om het enorme gemis te kunnen dragen.

Wat een bijzonder en waardevol werk doen jullie met Houvast. Ga vooral zo door. Dankjewel voor alle hulp en betrokkenheid.

Thomas en Karlijn

Mirte en Ruben | ouders van Bodi en Noa

Via internet Houvast Uitvaartzorg gevonden en daar zijn we super blij mee geweest. Gertie heeft ons heel fijn begeleid bij het afscheid van onze dochtertjes. Hierbij geeft ze veel fijne opties en tips over hoe het vorm te geven en neemt ze alle regelzaken over. Ze heeft echt gezorgd voor een warm afscheid passend bij onze pasgeboren meisjes, niet de standaard uitvaart zoals voor volwassenen. Directe communicatie en zelfs in de tijden van corona vol liefde en warmte!

Eline en Gawijn| ouders van Pelle

Na het overlijden van onze zoon Pelle heeft Lotte ons fantastisch begeleid. Op organisatorisch vlak heeft ze ons een aantal dingen uit handen genomen, waardoor we onze aandacht volledig konden richten op het nemen van afscheid. Dat was heel fijn. Daarnaast heeft ze ons veel tips en handvatten gegeven hoe we onze andere twee zonen bij het afscheid konden betrekken. Dat is voor ons van onschatbare waarde gebleken. Ook voor hen kun je het immers maar een keer (goed) doen. Tenslotte ben ik Houvast ook erg dankbaar voor de steun die zij ook na het afscheid bieden en alles dat zij organiseren voor ouders die dit verdrietige proces hebben moeten meemaken. Ga zo door dames! Liefs Eline en Gawijn

Esther en Niels | ouders van Lauren Marie

Na 9 maanden op een roze wolk te hebben geleefd, sloeg deze opeens om naar een zwarte. Na een goede zwangerschap van ruim 40 weken was ons derde kindje opeens overleden in mijn buik. Onze wereld stortte opeens in.

Je bent verslagen, je beseft nog maar amper wat er is gebeurd en tegelijkertijd komt er zoveel op je af wat geregeld moet worden. Allemaal dingen die je helemaal niet wil doen. Je wil niet nadenken over: wil je je kindje mee naar huis?, hoe wil je het afscheid?, wat voor mandje wil je voor je kindje?, hoe wil je de andere kindjes erbij betrekken?

In deze tijd hebben wij Houvast benaderd om ons bij te staan. Lotte en Gertie kwamen de dag nadat we het slechte nieuws gehoord hadden gelijk voor een gesprek. Dit was heel fijn, je was niet alleen. Zij begrepen ons verdriet als geen ander. Met al onze vragen konden we bij hun terecht. In de week dat ons dochtertje thuis was hebben we haar samen met Lotte en Gertie kunnen verzorgen. Het was heel fijn om dit nog te kunnen doen. Tijdens deze week hebben we samen het afscheid voorbereid waarbij zij ons heel veel regelwerk uit handen hebben genomen en zodat wij zoveel mogelijk bij onze dochter konden zijn en konden focussen op het afscheid. We hebben veel tips gekregen om onze twee zoontjes bij het afscheid van hun zusje te kunnen betrekken. Wij zijn Houvast erg dankbaar dat we deze week zo mooi mogelijk hebben kunnen beleven en alle steun die we hebben gekregen.

Kim & Wilrik | ouders van Raven

Tijdens Pinksternacht 2019 kregen we te horen dat onze dochter Raven was overleden bij 33 weken zwangerschap. Je wereld stort in en je weet niet waar je heen moet met je verdriet, onbegrip en boosheid. Gelukkig zijn we snel bij Houvast Uitvaartzorg terecht gekomen om ons hierbij te helpen.

Dankzij Houvast hebben we ons zo goed als mogelijk kunnen voorbereiden op het welkom heten en afscheid nemen van onze dochter. Door alle drukte en het verdriet overzie je niet wat er allemaal op je af komt. Hier zijn we erg goed bij ondersteund en begeleid. Het toepassen van de watermethode is daar een goed voorbeeld van.

Omdat je al zo weinig hebt kunnen doen voor je kindje, wil je alles zo goed en mooi mogelijk maken. Je probeert op allerlei symbolische manier je liefde en verdriet te uiten. Eén van die manieren zou het oplaten van ballonnen kunnen zijn, maar omdat we erg milieubewust zijn wilden we dat niet. Lotte kwam met een mooi alternatief waar we direct enthousiast over waren. Aangekomen op de begraafplaats hadden onze familie en vrienden een haag gevormd. Terwijl wij langs hen liepen creëerden zij een zee van bellen. Sprankelend, speels en kleurrijk; zoals we alles voor Raven graag hadden gezien.

Rob & Marijke | ouders van Julia

Wat een fijne mensen! Gertie was onze steun en toeverlaat tijdens onze achtbaan. Van een paar dagen voor het afbreken van onze zwangerschap tot en met de dag van het afscheid van onze dochter Julia. En ook daarna is er fijn contact om te peilen hoe het gaat en heb je nog een nagesprek. Alleen maar respect voor deze dames die het allemaal zelf hebben meegemaakt en nu de mensen helpen die hetzelfde moeten doorstaan.

Anouk | moeder van Mick

Het is zo anders of je een gezonde baby mee naar huis mag nemen of een stil geboren kindje.. En dan is het zo fijn als iemand van Houvast je mee op komt halen in het ziekenhuis! Mireille haar (persoonlijke) ervaring, kundigheid, betrokkenheid en steun waren direct voelbaar.

Mijn zoontje Mick werd geboren op de heetste dag van het jaar. Door de watermethode kon ik Mick toch een week bij ons thuis hebben. De begeleiding hierin was heel prettig. Mick werd met alle liefde, ook vanuit Mireille welkom geheten.

Vanuit Houvast waren er mooie accessoires om thuis samen een persoonlijke plek in te richten voor Mick.

Aanvankelijk dacht ik het samenzijn met Mick alleen binnen ons eigen gezin te houden. Maar na met Mireille van gedachte te hebben gewisseld, de mogelijkheid om thuis wat familie en een paar vrienden te ontvangen om Mick welkom te heten en afscheid te nemen van hem, heb ik als bijzonder prettig ervaren.

Mijn zoontje van 3,5 jaar te betrekken bij zijn overleden broertje viel voor mij bijzonder zwaar. Een van de moeilijkste dingen in dit proces. De bevestiging hem te ‘moeten’ betrekken en de liefdevolle steun hierin waren heel waardevol. Enthousiasme en vertrouwen bij mijn zoontje bij het zien van Mireille gaven mij een goed gevoel.
Emoties bij een kind zoals trots op zijn broertje, er graag naar toe willen, maar ook terughoudendheid, angst en dan weer nieuwsgierigheid maken dingen confronterend en dan weer geruststellend.

Tegelijkertijd moest ik mij gaan voorbereiden op het afscheid van Mick zoals dit bij mij zou passen. Maar wat past bij mij? Afscheid moeten nemen van mijn kindje past niet bij mij… Mireille gaf mij de steun en het vertrouwen stap voor stap me hierop voor te bereiden.
Denkend aan mogelijkheden als muziek waarvan Houvast een bijzonder mooie playlist op Spotify heeft. Nooit gedacht dat de muziek die we voor Mick luisterden tijdens het afscheid ook voor nu nog veel steun en troost zou bieden..
Het afscheid van Mick was intens verdrietig, maar hij heeft het mooiste afscheid mogen krijgen, mede door de steun vanuit Houvast, mede door Mireille. En door de vele foto’s die zij maakte heb ik een fijne herinnering aan het leven met Mick.

Ik kom uit een bijzonder hecht gezin. Mijn ouders en zusje zijn een grote steun voor mij geweest. Maar ook door Mireille werden zij liefdevol gesteund. Opa’s en oma’s hebben het dubbele verdriet om het verliezen van een kleinkind en daarbij ook het verdriet om hun eigen kind dat een kindje verloren heeft.

Dankjewel dat jullie er (voor ons) zijn x

Harrie | opa van Mick

Opa blikt terug!

Een tweede kleinzoon hoe mooi is dat? En dan plots… tóch niet.
Intens verdriet, van slag, onbegrijpelijk waarom donkere wolken binnen ons gezin?Je dochter is overmand door intens verdriet. Ons héle gezin!
Wat moet je zeggen, wat kun je doen?
En dan is er Mireille van Houvast.
Meelevend, ze is er als je ze nodig hebt, altijd aanspreekbaar! Warmte en troost op bijzonder verdrietige momenten, voor je dochter, voor  kleinzoon Stan, voor ons! Hij deelt met zijn drie jaar het verdriet met zijn moeder. En Mireille geeft hem een knuffel, ze is er niet alleen voor ons maar óók voor hem.
Een ervaringsdeskundige, nee meer dan dat. Mede dankzij haar heeft Mick een warm afscheid gehad!

Een mooie vlinder is weggevlogen, of tóch niet?

Als we met zonnig weer in de tuin zitten is hij er weer, een warme kleur, mooi getekend ónze vlinder voor altijd in ons hart!
Het galmt nóg na, opa moet het nog een plaatsje geven.

Opa’s kunnen óók verdrietig zijn!

Hartelijke groet óók van Annemie,

Harrie

Oma van Loek over de herfstwandeling voor lotgenoten

‘Heb je zin om mee te gaan naar een bijeenkomst voor lotgenoten? We gaan een uur wandelen met elkaar. Het is wel een stukje rijden.’ Vooral dat laatste trekt mij over de streep, heerlijk om een tijd samen in de auto te zitten. ‘Fijn dat je meegaat, maar ik wil daar niet met jou praten. Ik ga om lotgenoten te spreken.’

Met een tijdschrift en een kop koffie kan ik mij prima vermaken. Ik kan ook gaan wandelen, de natuur is daar prachtig. Ik vind mijn weg wel.

Onderweg vraag ik mij af of er meer oma’s of andere familieleden zullen zijn. Het is heerlijk om samen onderweg te zijn en al snel zijn we van de snelweg af en rijden wij het natuurgebied in. Je geeft aan zenuwachtig te worden.

We worden warm welkom geheten. Er is nog een oma en er zijn veel honden. De sfeer is ongedwongen en ik wil helemaal niet meer in mijn eentje wandelen of ergens koffiedrinken.

We gaan lopen alsof wij een groep wandelaars zijn die elkaar kennen, wat niet klopt. De meesten kennen elkaar helemaal niet. Omstanders hebben geen idee wat deze groep mensen bindt.

Ik zie dat je contact maakt en vind het nu al fijn dat ik erbij ben. Ik raak ook aan de praat en het gesprek gaat vanzelf. Het gaat veel over het verlies en hoe daarmee om te gaan. Het gaat ook over sport, vakantie en de prachtige omgeving. Een uur wandelen vliegt voorbij en ik vind het heel bijzonder hoe snel je met een onbekende zoveel kan delen.

​In het restaurant zijn tafels gereserveerd, heel prettig zodat wij als groep bij elkaar kunnen zitten. Wederom zoeken we elkaar niet op en ik zie dat er nog meer gedeeld wordt. Daar is alle ruimte voor en het voelt zo goed!

Na afloop lopen wij samen naar de auto en ik ben ontroerd, niet door verdriet, maar omdat ik het zo fijn vind om deze dag met jou te mogen meemaken.

Elianne & Jeroen | ouders van Vic

Toen ons zoontje Vic overleed en wij verslagen en vol verdriet thuis kwamen moesten we ineens van alles regelen. We wilde begeleiding om het afscheid van ons zoontje waardevol te maken.
We kozen voor een andere organisatie die gespecialiseerd was in het verlies van baby’s. Dat was op dat moment belangrijk voor ons. De volgende dag hadden we een afspraak met de vrouw waarmee we in contact waren gebracht. Maar we voelde ons er niet fijn bij, er was geen klik.
Ik wilde de dagen die volgden vooral met Vic zijn en daarnaast een mooi afscheid voorbereiden. Maar de vrouw die ons begeleidde leek mijn wensen niet goed te begrijpen.
De volgende dag hebben we contact opgenomen met Houvast. Gertie en Mireille kwamen die avond nog langs en het voelde meteen heel fijn. Alle onrust die ik had werd weg genomen. Ik voelde mij niet langer onbegrepen en ze gingen meteen voor ons aan de slag.
Door de fijne gesprekken die we met hen hebben gehad, durfden we het aan om Vic naar huis te halen. Dat is het mooiste wat we hebben gedaan in die week! Gertie heeft ons verder begeleid in de laatste dagen en we hebben veel steun aan haar gehad.
Er werd veel mee gedacht en als we vragen hadden was ze er altijd om die te beantwoorden. Dankzij Houvast, voor ons Gertie in het bijzonder, hebben we nog vele mooie herinneringen kunnen maken en dat is heel waardevol.
Na een paar weken hebben we elkaar weer gezien voor een nagesprek. Die betrokkenheid voelt heel warm omdat je zoveel hebt gedeeld in die zware periode.
Ook heeft Gertie ons geholpen bij het vormgeven van de geboorte-overlijdenskaartjes. Ze zijn heel erg mooi geworden!
We hadden het niet mooier kunnen doen en daar zijn we Houvast erg dankbaar voor!

Bart & Bianca | ouders van Daan & Koen

Daar liggen dan twee prachtige kereltjes. Zo mooi, maar zo stil. Geen geluidjes uit die perfect gevormde mondjes. Hun kleine lijfjes die geen teken van leven meer vertonen. We zijn verdrietig, maar ons hart wordt ook overspoeld met liefde voor onze zoons. We willen een perfect afscheid voor ze regelen. Dat is alles wat we nog kunnen doen. Waar moeten we beginnen?

Ineens moet er een afscheid geregeld worden. Dat wil je als ouders zijnde niet meemaken. Dit is nog erger dan de ergste nachtmerrie.

Een van de verpleegkundigen in het ziekenhuis bracht ons een folder met informatie over Houvast uitvaartzorg. Houvast biedt gespecialiseerde begeleiding aan ouders van kinderen die tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte overleden zijn. De dames van Houvast, Gertie, Lotte en Mireille, zijn allemaal een of meerdere kinderen verloren. Zij weten dus hoe het is om als ouders je kind of kinderen te verliezen. Het klinkt misschien raar, maar voor ons was dat een ‘fijn’ idee.

Op maandag 19 november kwamen Gertie en Lotte langs in het ziekenhuis voor een vrijblijvend gesprek. Vooral met Gertie voelde ik direct een klik. Onze verhalen lijken op elkaar en ze kon zo goed verwoorden wat ik voelde! Er was zo ontzettend veel om over na te denken. Zijn we (voldoende) verzekerd? Willen we jongens begraven of cremeren? Willen we überhaupt een afscheid en zo ja, wanneer dan en op welke locatie? Hoe nemen we Daan en Koen mee naar huis? We kozen voor begraven. Willen we dan een kistje of een mandje? Willen we foto’s van het afscheid? Hoe zit het met grafrechten? Sturen we geboortekaartjes? Wat voor muziek gaan we draaien bij het afscheid?

We wisten al snel dat we bepaalde zaken niet zelf wilden regelen en andere zaken niet konden regelen. Ik was immers net bevallen en we mochten ook nog niet naar huis. We besloten gebruik te maken van de diensten van Houvast uitvaartzorg en dat is een hele goede keuze geweest!

Gertie was onze contactpersoon. Ze maakt een appgroep aan en ook kwam ze, vaak samen met Lotte, langs om van alles door te spreken. We hadden intensief en fijn contact. Het was ook fijn om te horen dat we het allemaal zo goed deden. Een bevestiging dat we het goed deden voor onze jongens.

We kozen er uiteindelijk voor om Daan en Koen te begraven op zaterdag 24 november. Er is een prachtige kist gemaakt door Arnaldo Lopez van Hart van Hout. Hij kwam het kistje speciaal voor ons brengen vanuit Almelo. We kochten prachtige wikkeldoekjes bij www.kindermandjes.nl. Zonder Houvast hadden we deze adressen nooit gevonden. Het afscheid zou plaats gaan vinden bij De Verdraagzaamheid in Zaltbommel. Daar hadden we een prachtig uitzicht op de Waal en er was gelegenheid tot het oplaten van ballonnen. Ook weer zo’n goed idee van de dames van Houvast. Naast het helpen met het maken van beslissingen, heeft Gertie ook contact gehad met onze uitvaartverzekeringen. Contact met de gemeente over het delven van het graf, de grafrechten etc. Samen met Lotte heeft ze ons meegenomen naar de begraafplaats en naar De Verdraagzaamheid om ons voor te bereiden. Ontzettend fijn, maar het fijnst was nog het prettige contact, het begrip, de steun en het luisterend oor. We hebben met elkaar een prachtig afscheid georganiseerd voor Daan en Koen. Zelfs daarna hield het contact niet op. We hebben een heel prettig nagesprek gehad en beloofd bij vragen of goed nieuws contact op te nemen. Dat doen we zeker!

Daniëlle & Brian | ouders van Lucy

Houvast is voor ons meer dan een uitvaartverzorging. We zijn erg blij dat we hen gevraagd hebben om ons te begeleiden na het overlijden van onze prachtige dochter Lucy; de verdrietigste tijd van ons leven. Het gegeven dat ze zelf ervaren hebben hoe het is om je kindje te verliezen voelt steunend en waardevol. Deze ervaring was ook voelbaar in de steun en begeleiding in het maken van allerlei beslissingen.
We hebben het meest contact gehad met Mireille. We hadden het gevoel dat ze ons gevoelsmatig goed kon volgen waardoor ze prettig aansloot bij onze behoeften. De begeleiding in het verzorgen van onze dochter deed ze met veel liefde en oprechte betrokkenheid. Mireille en Lotte waren op elk moment dat we ze nodig hadden bereikbaar.
We hebben echt het gevoel gehad dat wij volledig vrij gelaten werden in onze besluiten en Mireille en Lotte ons daar zo goed mogelijk in probeerden te volgen. Hierdoor hebben we ons gevoel goed kunnen volgen. We kijken terug op een onmisbare tijd met onze Lucy bij ons thuis en een hele persoonlijke en liefdevolle uitvaart.
De nazorg hebben we ook als erg steunend ervaren. Mireille is bij ons thuis geweest voor een fijn en open gesprek wat ons verder heeft geholpen in het verwerken van ons enorme verlies van onze dochter. Mireille houdt ons ook nog steeds op de hoogte van dingen die Houvast en andere organisaties organiseren die bijdragen aan de verwerking, zoals wereldlichtjes dag of een informatie avond over rouw. We hebben het gevoel dat we ook na de uitvaart nog steeds terecht kunnen met onze vragen en een stukje steun.

Jeroen & Janine | ouders van Juul

En dan kom je terecht in een wereld waar je nooit in terecht had willen komen, we kregen het nieuws dat onze kleine meid het niet zou gaan redden met 21 weken zwangerschap. Je wereld stort in, nadenken lukte niet meer. Maar er moet wel heel veel geregeld gaan worden, hoe ga je dat doen?

Wij hebben heel veel geluk gehad dat mijn beste vriendin ons attendeerde op Houvast uitvaartzorg. Het telefonisch contact ging soepel en snel, een dag later hadden we al een afspraak met Lotte en Mireille aan het einde van de middag. We hebben lang gesproken over al onze vragen, willen we onze dochter mee naar huis nemen? Is dat wel goed voor onze zoon (toen 1,5 jaar)? Ook hebben we oriënterend gesproken over de uitvaart, zodat we wat tijd hadden om daar keuzes in te maken. Wat voor ons tijdens het eerste gesprek het meest belangrijk is geweest, is het horen van ervaringsdeskundigen dat het zien van onze dochter voor onze zoon niet traumatisch zou zijn. We wisten niet hoe onze dochter eruit zou komen na de bevalling, door het ontbreken van voldoende vruchtwater kan dit van invloed zijn op de huidkwaliteit. Maar kinderen kijken heel feitelijk, weet ik nu, naar de situatie en krijgen daar absoluut geen trauma van. Sterker nog, het is van groot belang dat ze worden meegenomen in het afscheid van het kleine meisje, het is immers zijn zusje.

Dezelfde avond zijn mijn weeën begonnen. En die avond is onze prachtige dochter Juul geboren. Waar er eerst ooit twijfel was of we Juul mee naar huis wilden nemen, was deze in een keer bij ons allebei verdwenen. Deze prachtige dame gaat mee naar huis! We hebben in overleg met Houvast uitvaartzorg gekozen voor de waterbak techniek. Een mooie en serene manier om onze dochter nog 3,5 dag thuis bij ons te houden. Omdat we het spannend vonden om Juul zelf te vervoeren van het ziekenhuis naar huis, heeft Lotte haar opgehaald. Thuis hebben we samen een mooie plek voor haar ingericht. De dagen die volgenden hebben we Juul nog kunnen bekijken, vasthouden en laten zien aan familie en vrienden. Doordat het water regelmatig ververst moet worden, konden we nog een vorm van zorg verlenen aan onze dochter en dat heeft ons voldoening gegeven.

In de dagen dat Juul thuis is geweest hebben we samen met Lotte de uitvaart verder geregeld. Het was zo ontzettend fijn dat we hierin volledig werden ontzorgd. Want naast al het verdriet, heb je als moeder ook nog een bevalling gehad. Lichamelijke en geestelijk vraagt dit veel van je als moeder, als ouders zijnde. Lotte heeft ervoor gezorgd dat we belangrijke keuzes maakten en dat er niets werd vergeten.

Mede door de grote inzet van Lotte heeft Juul een hele mooie uitvaart gehad. Gewoon thuis, met de belangrijkste familieleden. De aankleding was mooi, er was ruimte voor een ieders verdriet, dat hebben Lotte en Mireille ontzettend mooi begeleidt. In de tuin hebben we ballonnen opgelaten, waarmee we aan onze zoon hebben kunnen uitleggen dat Juul nu voortaan bij de ballonnen in de lucht is. We hebben herinneringen tijdens de uitvaart opgehaald maar ook nieuwe herinneringen met elkaar gemaakt.

Als ik nu, zeven maanden later, terugkijk op het proces rondom het overlijden van Juul, kan ik alleen maar zeggen dat ik mijn beste vriendin zo dankbaar ben voor het doorverwijzen naar Houvast uitvaartzorg. Want ondanks dat het verliezen van Juul het meest heftige is wat je kunt mee maken als ouder, kijken we beiden met een heel goed gevoel terug op de wijze hoe we afscheid hebben genomen van Juul door de ondersteuning van Houvast uitvaartzorg.
Ze waren er voor ons op de aller moeilijkste momenten, met een blik in hun ogen van herkenning en warmte, op een professionele wijze. Ze hebben ons laten inzien waarom het maken van herinneringen zo ontzettend belangrijk is en dat je maar één kans hebt om dat goed te doen, daar zijn wij ze eeuwig dankbaar voor. Dank jullie wel.

Michelle & Bram | ouders van Storm

Na het overlijden van onze zoon Storm, hebben wij Houvast Uitvaartzorg benaderd voor de huur van het koelmatje/koelsysteem. Onze zoon kon met het koelmatje in het mandje liggen wat wij voor hem hadden uitgekozen. Mijn partner en ik hadden laat op de avond een vraag over de koeling. Wij stuurden Lotte een Whatsappje en werden meteen teruggebeld. Super fijn!

Wij hebben erg fijn met Lotte gepraat over het overlijden van onze zoon. Zij heeft mij geholpen om over dingen te sparren en tot de juiste beslissingen te komen. Ik heb door deze beslissingen een nog beter/mooier gevoel overgehouden aan het afscheid van Storm.

Wij zijn Houvast-uitvaartzorg, en dan in het bijzonder Lotte, enorm dankbaar wat zij voor ons gedaan heeft! Ik kan iedereen adviseren die in deze verdrietige situatie komt om contact op te nemen met Houvast Uitvaartzorg voor hun hulp!

Nienke & Bart | ouders van Kate

Houvast biedt letterlijk houvast in de moeilijkste periode van ons leven. Door hun eigen ervaring weten ze wat je mee maakt en bieden ze alleen al daarom enorm veel steun. Ze geven je direct vertrouwen dat je bij hun aan het juiste adres bent voor alles.

Naast de praktische begeleiding die ze zorgvuldig en verzorgend uitvoeren, zoals de opbaring van ons lieve meisje Kate, de begeleiding van de crematie, bieden ze nog meer persoonlijke begeleiding; een luisterend oor vanuit herkenning, het maken van ontelbare foto’s, het helpen bij het maken van keuzes en bovenal alles eruit halen wat er in zit tijdens die ene week die we hadden met ons meisje. Ook in de nazorg heeft Houvast ons in contact gebracht met lotgenoten, gaan we samen wandelen en hadden we een mooi intiem samenzijn op wereldlichtjesdag.

We zijn Houvast enorm dankbaar voor de houvast die zij ons hebben geboden en nog steeds bieden.

Joost & Claire

Ons eerste gesprek met Gertie en Lotte voelde voor ons heel onwerkelijk, gezien ons zoontje nog ‘veilig’ in mijn buik rond aan het trappelen was. Maar een anderhalf uur later zou de inleiding gestart worden. Juist doordat ze in een soortgelijke situatie hebben gezeten vonden wij het heel vertrouwd dat ze ons in het welkom heten en het afscheid nemen gingen begeleiden. We waren voor de bevalling overtuigd van bepaalde dingen die we juist wel en niet wilden. Maar door de fijne begeleiding van de dames van Houvast (en de verpleegkundigen in het ziekenhuis) hebben we na de geboorte juist totaal andere keuzes gemaakt. Als je je kindje eenmaal in handen hebt, voel je met je hart en verdwijnt de angst op de achtergrond. Gertie gaf ons alle ruimte, steun en advies om gaandeweg belangrijke keuzes te maken die pasten bij het afscheid van ons zoontje. Soms veranderde we meerdere keren per uur van plan. Dat we onze kleine man zelf mee naar huis zouden nemen en hem bij ons te hebben tot aan de crematie, hadden we nooit durven denken. Maar uiteindelijk hebben we daarvoor gekozen. Voor ons voelde het als; thuis waar hij hoort bij zijn papa, mama en zijn grote trotse broer. Om kennis te maken en herinneringen te maken maar meteen ook afscheid te nemen. De dames hebben ons de week richting de uitvaart heel fijn begeleid en ons alle ruimte gegeven om keuzes te maken en mogelijkheden aangekaart zodat wij zoveel mogelijk tijd konden doorbrengen met ons gezin in deze hectische, onwerkelijke en moeilijke tijd. Een tijd die nooit meer terug te draaien is. De enige week om herinneringen te maken met en aan ons prachtige kindje. Lotte en Gertie hebben ons wat Houvast kunnen geven die we nodig hadden. En daar zijn we hen eeuwig dankbaar voor. Want ondanks ons enorme gemis en grote verdriet hebben we hem nog alles kunnen geven wat hij verdiende en een prachtig persoonlijk afscheid waar we met een goed gevoel op terugkijken.

Inge & Bart | ouders van Sem

Vandaag onze dienst gehad voor onze overleden zoon Sem. Vorige week zaterdag contact opgenomen met houvast. Ze kwamen direct naar het ziekenhuis. Je weet niet waar je moet beginnen. Hoe neem ik hem mee naar huis? Wat moet er allemaal geregeld worden? Allemaal vragen waar je op dat moment geen antwoord op weet. Houvast heeft ons daarbij geholpen. Wij willen jullie bedanken voor de liefde, warmte, steun, begeleiding en vele woorden meer wat jullie van houvast voor ons en Sem hebben gedaan afgelopen week. Jullie nemen zoveel uit handen en denken zo fijn mee. Dankzij jullie hebben we vandaag een heel mooi afscheid van Sem mogen nemen en hebben we hem nog een week thuis kunnen hebben. Dankjewel xx Inge en Bart

Patrizia Andrean | Kraamverzorgende

Onlangs heb ik als kraamverzorgende in een gezin gewerkt die een doodgeboren baby hadden gekregen. Voor mij was het de eerste keer dat ik in zo’n situatie ging werken. Je probeert je wat voor te bereiden maar het is toch lastig om in te schatten hoe de situatie is.

Toen ik in het gezin aankwam waren ook Mireille en Lotte van Houvast er! Heel even moest ik schakelen en bepalen wat mijn rol nu was.

Gelukkig voelde het al heel snel vertrouwd en gaven de dames mij het gevoel dat ik ook echt nodig en welkom was. Ik kreeg hun 06 nummer en de verzekering dat ook ik hun altijd kon bellen als ik vragen had.

Ik heb 8 dagen met een heel goed gevoel in het gezin gewerkt. Ook het feit dat Lotte en Mireille verschillende keren in het gezin kwamen om van  alles te regelen en bespreken vond ik prettig.

Natuurlijk hoop ik deze dames niet snel weer tegen te komen maar mocht dat wel zo zijn dan ben ik er van overtuigd dat het voor het gezin en mij als zeer prettig ervaren wordt.

Robbert & Kim | ouders van Pleun* & Guus

Toen na 27 weken zwangerschap van een tweeling, onze dochter Pleun onverwachts overleed, was dat een grote schok voor ons. Gedurende de weken daarna liep de zwangerschap “gewoon” door, en in die periode werd ons langzaam duidelijk dat we niet terecht wilden bij een “gewone” uitvaartonderneming, maar juist een die bekend was met hetgeen waar wij op af gingen. Met die keuze zijn we achteraf heel blij.

Als je in zo’n situatie terecht komt, weet je niet wat je moet regelen, wat er op je af komt en welke mogelijkheden er zijn. Er is geen “normaal” in zo’n situatie, en uiteraard is het een heel emotionele tijd.

Daarom zijn we blij dat we voor Houvast, en in ons geval Mireille hebben gekozen. Mireille is persoonlijk, oprecht, kundig, meelevend en betrokken. Ze heeft ons duidelijk gemaakt wat geregeld moest worden en welke opties we hadden.

Ze heeft ons heel goed ondersteund in de periode voor de uitvaart, zonder sturend te zijn, alle keuzes hebben we zelf gemaakt. En tot het laatste moment konden we de keuzes veranderen als we dat wilden. De uitvaart was perfect geregeld en precies zoals we wilden. Ook na de uitvaart konden we op de steun van Houvast blijven rekenen, ook dan zijn ze nog steeds betrokken.

Houvast heeft voor ons veel meer gedaan dan een uitvaart regelen, ze hebben ons door een moeilijke periode geleid. Dat is ons misschien nog wel meer waard dan de perfect georganiseerde uitvaart.