Ervaringen

Daniëlle & Brian | ouders van Lucy

Houvast is voor ons meer dan een uitvaartverzorging. We zijn erg blij dat we hen gevraagd hebben om ons te begeleiden na het overlijden van onze prachtige dochter Lucy; de verdrietigste tijd van ons leven. Het gegeven dat ze zelf ervaren hebben hoe het is om je kindje te verliezen voelt steunend en waardevol. Deze ervaring was ook voelbaar in de steun en begeleiding in het maken van allerlei beslissingen.
We hebben het meest contact gehad met Mireille. We hadden het gevoel dat ze ons gevoelsmatig goed kon volgen waardoor ze prettig aansloot bij onze behoeften. De begeleiding in het verzorgen van onze dochter deed ze met veel liefde en oprechte betrokkenheid. Mireille en Lotte waren op elk moment dat we ze nodig hadden bereikbaar.
We hebben echt het gevoel gehad dat wij volledig vrij gelaten werden in onze besluiten en Mireille en Lotte ons daar zo goed mogelijk in probeerden te volgen. Hierdoor hebben we ons gevoel goed kunnen volgen. We kijken terug op een onmisbare tijd met onze Lucy bij ons thuis en een hele persoonlijke en liefdevolle uitvaart.
De nazorg hebben we ook als erg steunend ervaren. Mireille is bij ons thuis geweest voor een fijn en open gesprek wat ons verder heeft geholpen in het verwerken van ons enorme verlies van onze dochter. Mireille houdt ons ook nog steeds op de hoogte van dingen die Houvast en andere organisaties organiseren die bijdragen aan de verwerking, zoals wereldlichtjes dag of een informatie avond over rouw. We hebben het gevoel dat we ook na de uitvaart nog steeds terecht kunnen met onze vragen en een stukje steun.

Jeroen & Janine | ouders van Juul

En dan kom je terecht in een wereld waar je nooit in terecht had willen komen, we kregen het nieuws dat onze kleine meid het niet zou gaan redden met 21 weken zwangerschap. Je wereld stort in, nadenken lukte niet meer. Maar er moet wel heel veel geregeld gaan worden, hoe ga je dat doen?

Wij hebben heel veel geluk gehad dat mijn beste vriendin ons attendeerde op Houvast uitvaartzorg. Het telefonisch contact ging soepel en snel, een dag later hadden we al een afspraak met Lotte en Mireille aan het einde van de middag. We hebben lang gesproken over al onze vragen, willen we onze dochter mee naar huis nemen? Is dat wel goed voor onze zoon (toen 1,5 jaar)? Ook hebben we oriënterend gesproken over de uitvaart, zodat we wat tijd hadden om daar keuzes in te maken. Wat voor ons tijdens het eerste gesprek het meest belangrijk is geweest, is het horen van ervaringsdeskundigen dat het zien van onze dochter voor onze zoon niet traumatisch zou zijn. We wisten niet hoe onze dochter eruit zou komen na de bevalling, door het ontbreken van voldoende vruchtwater kan dit van invloed zijn op de huidkwaliteit. Maar kinderen kijken heel feitelijk, weet ik nu, naar de situatie en krijgen daar absoluut geen trauma van. Sterker nog, het is van groot belang dat ze worden meegenomen in het afscheid van het kleine meisje, het is immers zijn zusje.

Dezelfde avond zijn mijn weeën begonnen. En die avond is onze prachtige dochter Juul geboren. Waar er eerst ooit twijfel was of we Juul mee naar huis wilden nemen, was deze in een keer bij ons allebei verdwenen. Deze prachtige dame gaat mee naar huis! We hebben in overleg met Houvast uitvaartzorg gekozen voor de waterbak techniek. Een mooie en serene manier om onze dochter nog 3,5 dag thuis bij ons te houden. Omdat we het spannend vonden om Juul zelf te vervoeren van het ziekenhuis naar huis, heeft Lotte haar opgehaald. Thuis hebben we samen een mooie plek voor haar ingericht. De dagen die volgenden hebben we Juul nog kunnen bekijken, vasthouden en laten zien aan familie en vrienden. Doordat het water regelmatig ververst moet worden, konden we nog een vorm van zorg verlenen aan onze dochter en dat heeft ons voldoening gegeven.

In de dagen dat Juul thuis is geweest hebben we samen met Lotte de uitvaart verder geregeld. Het was zo ontzettend fijn dat we hierin volledig werden ontzorgd. Want naast al het verdriet, heb je als moeder ook nog een bevalling gehad. Lichamelijke en geestelijk vraagt dit veel van je als moeder, als ouders zijnde. Lotte heeft ervoor gezorgd dat we belangrijke keuzes maakten en dat er niets werd vergeten.

Mede door de grote inzet van Lotte heeft Juul een hele mooie uitvaart gehad. Gewoon thuis, met de belangrijkste familieleden. De aankleding was mooi, er was ruimte voor een ieders verdriet, dat hebben Lotte en Mireille ontzettend mooi begeleidt. In de tuin hebben we ballonnen opgelaten, waarmee we aan onze zoon hebben kunnen uitleggen dat Juul nu voortaan bij de ballonnen in de lucht is. We hebben herinneringen tijdens de uitvaart opgehaald maar ook nieuwe herinneringen met elkaar gemaakt.

Als ik nu, zeven maanden later, terugkijk op het proces rondom het overlijden van Juul, kan ik alleen maar zeggen dat ik mijn beste vriendin zo dankbaar ben voor het doorverwijzen naar Houvast uitvaartzorg. Want ondanks dat het verliezen van Juul het meest heftige is wat je kunt mee maken als ouder, kijken we beiden met een heel goed gevoel terug op de wijze hoe we afscheid hebben genomen van Juul door de ondersteuning van Houvast uitvaartzorg.
Ze waren er voor ons op de aller moeilijkste momenten, met een blik in hun ogen van herkenning en warmte, op een professionele wijze. Ze hebben ons laten inzien waarom het maken van herinneringen zo ontzettend belangrijk is en dat je maar één kans hebt om dat goed te doen, daar zijn wij ze eeuwig dankbaar voor. Dank jullie wel.

Michelle & Bram | ouders van Storm

Na het overlijden van onze zoon Storm, hebben wij Houvast Uitvaartzorg benaderd voor de huur van het koelmatje/koelsysteem. Onze zoon kon met het koelmatje in het mandje liggen wat wij voor hem hadden uitgekozen. Mijn partner en ik hadden laat op de avond een vraag over de koeling. Wij stuurden Lotte een Whatsappje en werden meteen teruggebeld. Super fijn!

Wij hebben erg fijn met Lotte gepraat over het overlijden van onze zoon. Zij heeft mij geholpen om over dingen te sparren en tot de juiste beslissingen te komen. Ik heb door deze beslissingen een nog beter/mooier gevoel overgehouden aan het afscheid van Storm.

Wij zijn Houvast-uitvaartzorg, en dan in het bijzonder Lotte, enorm dankbaar wat zij voor ons gedaan heeft! Ik kan iedereen adviseren die in deze verdrietige situatie komt om contact op te nemen met Houvast Uitvaartzorg voor hun hulp!

Nienke & Bart | ouders van Kate

Houvast biedt letterlijk houvast in de moeilijkste periode van ons leven. Door hun eigen ervaring weten ze wat je mee maakt en bieden ze alleen al daarom enorm veel steun. Ze geven je direct vertrouwen dat je bij hun aan het juiste adres bent voor alles.

Naast de praktische begeleiding die ze zorgvuldig en verzorgend uitvoeren, zoals de opbaring van ons lieve meisje Kate, de begeleiding van de crematie, bieden ze nog meer persoonlijke begeleiding; een luisterend oor vanuit herkenning, het maken van ontelbare foto’s, het helpen bij het maken van keuzes en bovenal alles eruit halen wat er in zit tijdens die ene week die we hadden met ons meisje. Ook in de nazorg heeft Houvast ons in contact gebracht met lotgenoten, gaan we samen wandelen en hadden we een mooi intiem samenzijn op wereldlichtjesdag.

We zijn Houvast enorm dankbaar voor de houvast die zij ons hebben geboden en nog steeds bieden.

Joost & Claire

Ons eerste gesprek met Gertie en Lotte voelde voor ons heel onwerkelijk, gezien ons zoontje nog ‘veilig’ in mijn buik rond aan het trappelen was. Maar een anderhalf uur later zou de inleiding gestart worden. Juist doordat ze in een soortgelijke situatie hebben gezeten vonden wij het heel vertrouwd dat ze ons in het welkom heten en het afscheid nemen gingen begeleiden. We waren voor de bevalling overtuigd van bepaalde dingen die we juist wel en niet wilden. Maar door de fijne begeleiding van de dames van Houvast (en de verpleegkundigen in het ziekenhuis) hebben we na de geboorte juist totaal andere keuzes gemaakt. Als je je kindje eenmaal in handen hebt, voel je met je hart en verdwijnt de angst op de achtergrond. Gertie gaf ons alle ruimte, steun en advies om gaandeweg belangrijke keuzes te maken die pasten bij het afscheid van ons zoontje. Soms veranderde we meerdere keren per uur van plan. Dat we onze kleine man zelf mee naar huis zouden nemen en hem bij ons te hebben tot aan de crematie, hadden we nooit durven denken. Maar uiteindelijk hebben we daarvoor gekozen. Voor ons voelde het als; thuis waar hij hoort bij zijn papa, mama en zijn grote trotse broer. Om kennis te maken en herinneringen te maken maar meteen ook afscheid te nemen. De dames hebben ons de week richting de uitvaart heel fijn begeleid en ons alle ruimte gegeven om keuzes te maken en mogelijkheden aangekaart zodat wij zoveel mogelijk tijd konden doorbrengen met ons gezin in deze hectische, onwerkelijke en moeilijke tijd. Een tijd die nooit meer terug te draaien is. De enige week om herinneringen te maken met en aan ons prachtige kindje. Lotte en Gertie hebben ons wat Houvast kunnen geven die we nodig hadden. En daar zijn we hen eeuwig dankbaar voor. Want ondanks ons enorme gemis en grote verdriet hebben we hem nog alles kunnen geven wat hij verdiende en een prachtig persoonlijk afscheid waar we met een goed gevoel op terugkijken.

Inge & Bart | ouders van Sem

Vandaag onze dienst gehad voor onze overleden zoon Sem. Vorige week zaterdag contact opgenomen met houvast. Ze kwamen direct naar het ziekenhuis. Je weet niet waar je moet beginnen. Hoe neem ik hem mee naar huis? Wat moet er allemaal geregeld worden? Allemaal vragen waar je op dat moment geen antwoord op weet. Houvast heeft ons daarbij geholpen. Wij willen jullie bedanken voor de liefde, warmte, steun, begeleiding en vele woorden meer wat jullie van houvast voor ons en Sem hebben gedaan afgelopen week. Jullie nemen zoveel uit handen en denken zo fijn mee. Dankzij jullie hebben we vandaag een heel mooi afscheid van Sem mogen nemen en hebben we hem nog een week thuis kunnen hebben. Dankjewel xx Inge en Bart

Patrizia Andrean | Kraamverzorgende

Onlangs heb ik als kraamverzorgende in een gezin gewerkt die een doodgeboren baby hadden gekregen. Voor mij was het de eerste keer dat ik in zo’n situatie ging werken. Je probeert je wat voor te bereiden maar het is toch lastig om in te schatten hoe de situatie is.

Toen ik in het gezin aankwam waren ook Mireille en Lotte van Houvast er! Heel even moest ik schakelen en bepalen wat mijn rol nu was.

Gelukkig voelde het al heel snel vertrouwd en gaven de dames mij het gevoel dat ik ook echt nodig en welkom was. Ik kreeg hun 06 nummer en de verzekering dat ook ik hun altijd kon bellen als ik vragen had.

Ik heb 8 dagen met een heel goed gevoel in het gezin gewerkt. Ook het feit dat Lotte en Mireille verschillende keren in het gezin kwamen om van  alles te regelen en bespreken vond ik prettig.

Natuurlijk hoop ik deze dames niet snel weer tegen te komen maar mocht dat wel zo zijn dan ben ik er van overtuigd dat het voor het gezin en mij als zeer prettig ervaren wordt.

Robbert & Kim | ouders van Pleun* & Guus

Toen na 27 weken zwangerschap van een tweeling, onze dochter Pleun onverwachts overleed, was dat een grote schok voor ons. Gedurende de weken daarna liep de zwangerschap “gewoon” door, en in die periode werd ons langzaam duidelijk dat we niet terecht wilden bij een “gewone” uitvaartonderneming, maar juist een die bekend was met hetgeen waar wij op af gingen. Met die keuze zijn we achteraf heel blij.

Als je in zo’n situatie terecht komt, weet je niet wat je moet regelen, wat er op je af komt en welke mogelijkheden er zijn. Er is geen “normaal” in zo’n situatie, en uiteraard is het een heel emotionele tijd.

Daarom zijn we blij dat we voor Houvast, en in ons geval Mireille hebben gekozen. Mireille is persoonlijk, oprecht, kundig, meelevend en betrokken. Ze heeft ons duidelijk gemaakt wat geregeld moest worden en welke opties we hadden.

Ze heeft ons heel goed ondersteund in de periode voor de uitvaart, zonder sturend te zijn, alle keuzes hebben we zelf gemaakt. En tot het laatste moment konden we de keuzes veranderen als we dat wilden. De uitvaart was perfect geregeld en precies zoals we wilden. Ook na de uitvaart konden we op de steun van Houvast blijven rekenen, ook dan zijn ze nog steeds betrokken.

Houvast heeft voor ons veel meer gedaan dan een uitvaart regelen, ze hebben ons door een moeilijke periode geleid. Dat is ons misschien nog wel meer waard dan de perfect georganiseerde uitvaart.