We willen je een warm welkom heten op onze website, een plek waar je niet wilt kijken, waarvan je niet eens het bestaan zou willen weten. Dat begrijpen wij als geen ander.

Zwangerschapsafbreking bij een gewenste zwangerschap

Op het moment dat jullie te horen krijgen dat er iets mis is en jullie de mogelijkheid gegeven wordt tot zwangerschapsafbreking, komt er ontzettend veel op je af. Als je na prenatale screening te horen krijgt dat het kindje dat in je buik zit, geen goede levensverwachting heeft. Als je te horen krijgt dat je kindje iets heeft waar hij of zij niet oud mee kan worden of een chronische aandoening heeft waardoor je je afvraagt wat zijn of haar kwaliteit van leven zal zijn? Wat doe je dan? Wat staat jullie te wachten?

Zwangerschapsbeëindiging is een onvoorstelbare beslissing. Het is geen keuze, een zwangerschapsafbreking bij een gewenste zwangerschap of na prenatale diagnostiek. Als blijkt na onderzoek dat er iets mis is met jullie kindje, komen jullie voor een onmogelijke keuze te staan. En toch moeten jullie samen een beslissing nemen. Het lijkt of je op een T-splitsing staat, je kunt alleen maar links of rechts en je kunt niet meer terug. Geen van de twee opties voelt als een goede keuze. 

In het ziekenhuis spreken ze meestal van een zwangerschapsafbreking, de laatste tijd hoor je steeds vaker het woord zwangerschapsbeëindiging. Wij gebruiken beide.

Hoe komen we tot een beslissing waar we mee verder kunnen?

Laat je goed informeren door de zorgverleners om jullie heen; jullie gynaecoloog, een klinisch geneticus, de echoscopist, de verloskundige. Misschien kun je ook in gesprek met een psycholoog of maatschappelijk werker van het ziekenhuis. Aarzel niet om opnieuw contact te zoeken met hen als je nog vragen hebt. Informatie kun je ook vinden op het internet. Zorg ervoor dat je betrouwbare sites bezoekt, jullie artsen en zorgverleners kunnen hier advies in geven.

Praat erover. Met elkaar, met je ouders of broer/zus, met goede vrienden. Met iemand praten geeft opluchting en kan je ook op weg helpen bij wat het beste voelt. Praten met lotgenoot kan ook veel rust en duidelijkheid brengen. Als iemand hetzelfde heeft meegemaakt, vind je vaak herkenning en begrip.

Stichting Hoe?Verder geeft onafhankelijke informatie bij het al dan niet voortzetten van een gewenste zwangerschap. Daarnaast kun je via de site in contact komen met een ervaringsdeskundige.
De Contactgroep Zwangerschapsbeëindiging (CZB) is een lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken van een kindje met een ernstige aandoening.

Wat gaat er nu allemaal op ons afkomen?

Als jullie het besluit genomen hebben om de zwangerschap af te laten breken, is er vaak een gevoel van opluchting dat jullie een keuze hebben kunnen maken waar jullie beiden achter staan. Maar wat doe je dan? Wat staat jullie te wachten? Er komt ontzettend veel op je af. Jullie hebben er nog nooit bij stilgestaan wat te doen als je baby gaat overlijden. Maar nu komen er weer heel nieuwe vragen bij jullie op.

Hoe verloopt de bevalling? Hoe bereid ik me daar op voor? Wat gebeurd er met mijn kindje na de geboorte? Wil ik mijn kindje zien? Hoe spannend vind ik dat? Blijft mijn kindje in het ziekenhuis? Of neem ik hem of haar mee naar huis? Hoe neem ik een overleden baby mee naar huis? Hoe gaat dat dan thuis? Hebben we een koeling nodig? Moeten we nu een begrafenis of crematie regelen? Hoe gaan we afscheid nemen van ons kindje?

En misschien hebben jullie nog meer kinderen, die zich afvragen waarom papa en mama zo verdrietig zijn. Hoe vertel ik mijn kinderen dat hun broertje of zusje overleden is. Wat doet dat met hen? Laat ik ze onze overleden baby zien? En wat vertel je je omgeving? Je familie, vrienden, kennissen, collega’s, buren?

Er komt zoveel op je af, dat je wellicht wat hulp kan gebruiken

Schroom niet om ons te bellen. Wij denken graag met jullie mee en kunnen jullie ondersteunen bij jullie vragen. Ook al voordat je gaat bevallen. Wij hebben ruime ervaring in het begeleiden van ouders die voor een zwangerschapsafbreking hebben gestaan.

Wij kunnen voor de bevalling al vrijblijvend langskomen voor een kennismaking. Naast advies en informatie geeft zo’n eerste ontmoeting jullie ook al de mogelijkheid om te kijken of het ‘klikt’. En biedt het jullie wat meer rust en duidelijkheid.

Als je het afscheid graag zelf vorm wilt geven en daarom liever onze begeleiding op afstand zou willen, weet dan dat dit ook tot de mogelijkheden behoort.

Je overleden baby cremeren of begraven?

Een zwangerschapsafbreking vindt plaats voor 24 weken zwangerschap, na deze periode mag er in Nederland geen zwangerschap meer afgebroken worden. Misschien ben je op onze website beland omdat je vragen hebt over de mogelijkheden met betrekking tot het begraven of cremeren van zo’n klein kindje. Wettelijk gezien heb je twee mogelijkheden als het gaat om het begraven of cremeren van je kindje als je bevalt onder de 24 weken.

Je kunt er voor kiezen om je kindje achter te laten in het ziekenhuis, het ziekenhuis draagt dan zorg voor de crematie. Veel ziekenhuizen laten overleden kindjes gezamenlijk cremeren waardoor het niet meer mogelijk is om de eventuele as van jullie kindje op te halen. Andere ziekenhuizen hebben weer wel deze mogelijkheid, informeer hiernaar bij het ziekenhuis waar je gaat bevallen.

Een andere mogelijkheid is om zelf de crematie of begrafenis te regelen al dan niet met behulp van een (gespecialiseerde) uitvaartbegeleider. Inmiddels hebben we al vele ouders mogen begeleiden die het traject waarin jullie je nu bevinden, hebben doorgemaakt.

Uitvaartverzekering?

Weet dat ook veel uitvaartverzekeringen een coulanceregeling hebben voor overleden kindjes onder de 24 weken zwangerschap. Informeer hiernaar bij jullie uitvaartverzekering of die van jullie ouders, misschien staan jullie zelf nog op de verzekeringspolis van jullie ouders.

hart

Begeleiding bij zwangerschapsafbreking

We ondersteunen jullie graag in jullie proces naar de daadwerkelijke beëindiging door inzichtelijk te maken wat je kunt doen als voorbereiding op de komst en tegelijkertijd het afscheid van jullie kindje. Daarnaast kunnen we jullie ondersteunen bij de voorbereiding op de bevalling en het eventueel mee naar huis nemen van jullie stilgeboren baby. Op het moment dat jullie weten dat er iets mis is, kunnen wij al vrijblijvend langskomen voor een kennismaking. Naast advies en informatie geeft zo’n eerste ontmoeting jullie ook al de mogelijkheid om te kijken of het ‘klikt’. En biedt het jullie wat meer rust en duidelijkheid. Neem gerust contact op als je vragen hebt.

Wij dragen je een warm hart toe

Het verlies van je kindje is een ingrijpende gebeurtenis. Wij weten als geen ander hoe het voelt. Weet dat we jullie graag bij deze intens verdrietige gebeurtenis bijstaan. Mocht je nog behoefte hebben aan meer informatie over zwangerschapsafbreking of wil je graag onze begeleiding, bel dan gerust 0416 234363 of mail naar info@houvast-uitvaartzorg.nl.