Je overleden baby mee naar huis?

Wanneer je baby overleden is bij of rondom de geboorte heb je de keuze om je kindje wel of niet mee naar huis te nemen. Misschien weet je al zeker dat je je kindje mee naar huis wilt nemen, maar misschien twijfel je nog. Het is heel normaal om dit spannend te vinden. Meestal ervaren ouders het als een dierbare tijd en kunnen ze zich niet meer voorstellen dat hun baby ergens anders is dan thuis. Wij vinden het belangrijk dat je weet dat het kan en dat je keuze niet vast ligt. Je mag altijd later nog beslissen om je kindje naar huis te halen.

“Als je je kindje eenmaal in handen hebt, voel je met je hart en verdwijnt de angst naar de achtergrond.”

Je overleden baby niet mee naar huis nemen

Het kan zijn dat je het niet prettig vindt om je overleden kindje mee naar huis te nemen. Dat is begrijpelijk. Je kunt dan kiezen voor het mortuarium van het ziekenhuis of voor een uitvaartcentrum. Er komt veel kijken bij de geboorte van je overleden baby. Wij nemen de tijd om met je mee te denken wat het beste bij jullie past.

Welkom heten

Door je kindje mee naar huis te nemen, heb je meer tijd om hem of haar te koesteren. Om samen herinneringen te maken en te beseffen dat je vader en moeder geworden bent. Je kindje is maar kort bij jullie en het afscheid komt al snel. Thuis kun je op elk gewenst moment bij jullie kind zijn. Eventuele broertjes en zusjes kunnen de baby zien in hun eigen vertrouwde omgeving en anderen die jullie lief zijn en met jullie meeleven kunnen kennis maken met jullie kindje. Hierdoor geef je je overleden baby een plek in je gezin. Naast het verdriet is er ook liefde en trots. Dit delen met je naasten kan erg helpend zijn voor de moeilijke periode die volgt na de begrafenis of crematie van je overleden baby.

Het afscheid nemen van een baby die rondom de geboorte is overleden, is ingewikkeld omdat je geen of weinig herinneringen hebt samen. Door bijvoorbeeld je kindje te wassen, vast te houden, de teentjes te tellen of zijn of haar neusje te liefkozen, maak je herinneringen. Deze zijn een grote steun in de dagen na het afscheid. Wij ondersteunen bij het maken van herinneringen, door het maken van foto’s, het knippen van een lokje haar, het helpen bij de verzorging en dergelijke.

Vervoer

Wij kunnen jullie kindje vervoeren, maar je mag ook zelf je overleden baby mee naar huis nemen, in je eigen auto. Dat kan bij jou op schoot, in een Maxi-Cosi of een mandje, wat voor jullie goed voelt. Wij hebben een reiswieg beschikbaar waar jullie kindje in vervoerd kan worden.

Opbaren

Als je je kindje mee naar huis neemt, is het belangrijk dat je baby goed koel blijft, tenzij je kindje is gebalsemd. Hier zijn verschillende manieren voor:

Babykoeling

Wij hebben een speciale babykoeling die we persoonlijk komen installeren, zowel overdag als ’s nachts. Hierdoor kun je op ieder tijdstip met je kindje naar huis. De babykoeling is klein, stil en kan zonder problemen in elke kamer staan. Het koelgedeelte is een plastic matje waar gekoeld water doorheen stroomt en is flexibel zodat jullie kindje in een mandje, kistje of zelfs de eigen wieg of box kan worden opgebaard. Dat maakt deze manier van opbaren ten opzichte van een koelplaat bijzonder.

Watermethode

De watermethode, ook wel wateropbaring/waterpreservatie genoemd, is een laagdrempelige manier om je overleden baby mooi te houden tot de begrafenis of crematie. Zeker bij kwetsbare kindjes geboren voor de 24e week van de zwangerschap (door overlijden in de buik of zwangerschapsafbreking). Door je kindje na de geboorte in het water (terug) te leggen, neemt je baby een ontspannen houding aan. Je kunt je kindje aanraken in het water, maar ook uit het water halen en vasthouden. De watermethode is goedkoop; je hebt alleen (kraan)water en een bakje nodig. De watermethode wordt steeds vaker toegepast, inmiddels ook bij (bijna) voldragen baby’s. Wij zijn ervaren met de watermethode en hebben een mooi, gepast bakje hiervoor. Vraag gerust naar de mogelijkheden. We geven graag een passend advies. Meer informatie vind je op www.watermethode.nl.

Licht balsemen

Thanatopraxie is een bijzondere manier van opbaren. Het is een lichte balseming waardoor je kindje niet gekoeld hoeft te worden. Dit maakt vasthouden en aanraken een stuk prettiger en minder koud. Het fijne aan balsemen is dat je je kindje neer kunt leggen waar je wilt en vast kunt houden zolang je wilt. Bovendien is je kindje minder koud en kun je goed met je baby knuffelen. Deze methode is niet bij alle kindjes mogelijk, het is afhankelijk van de zwangerschapstermijn en de fysieke conditie van het kindje. Bij een lichte balseming wordt het bloed uit het lichaam gehaald en vervangen door een andere vloeistof. Dit kan thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden en duurt een paar uur.

Het balsemen voeren wij niet zelf uit, hiervoor schakelen wij de expertise in van een thanatopracteur. Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten.

Jullie wensen staan centraal

Wij begrijpen dat je veel vragen hebt. Wij hebben zelf ervaring met een overleden baby bij de geboorte. Geen enkele vraag is ons daarom gek. Wij doen er alles aan om jullie op een fijne manier afscheid te laten nemen van jullie kindje. Daarnaast nemen wij al jullie zorgen uit handen met betrekking tot de uitvaart en herdenking van jullie overleden baby. Uiteraard staan jullie wensen hierbij centraal. Wil je contact met ons opnemen? Bel dan naar 0416 234363 of mail naar info@houvast-uitvaartzorg.nl, dan nemen wij contact met je op.

ondersteuning

Jullie wensen staan bij ons voorop. Er is ontzettend veel mogelijk. Dat is fijn, maar kan ook ingewikkeld zijn. Wij helpen jullie bij het ontdekken van jullie wensen en we zullen er alles aan doen om dat te realiseren.

herinneringen

Wij ondersteunen jullie bij het maken van waardevolle herinneringen, zodat jullie met een goed gevoel aan deze moeilijke periode terug kunnen denken.

uit eigen ervaring

Als ervaringsdeskundigen weten wij dat goede begeleiding een grote steun is op het moment dat je je baby verliest. Je kunt vertrouwen op onze kennis en expertise zodat jullie de keuzes kunnen maken die het beste bij jullie passen.