We willen je een warm welkom heten op onze website, een plek waar je niet wilt kijken, waarvan je niet eens het bestaan zou willen weten. Dat begrijpen wij als geen ander.

Stilgeboren

Stilgeboren… vanaf het moment dat je erachter komt dat je baby is overleden en je moet gaan bevallen of bent bevallen van een doodgeboren baby, stort je wereld in elkaar. De grond zakt onder je voeten vandaan en je hebt geen idee wat jullie te wachten staat.

Op deze pagina lees je meer over wat er allemaal op je af komt, waar moet je beslissingen over nemen, wat als je nog moet bevallenhoe ziet mijn kindje eruitwaarom is dit gebeurd?

Weet je niet waar te beginnen?

Vanuit onze eigen ervaring met het verlies van een baby, kunnen we jullie op een passende wijze ondersteunen. Wij horen graag jullie verhaal, luisteren naar jullie wensen en denken stap voor stap met jullie mee. Wij ontzorgen tijdens deze intens verdrietige dagen, omdat wij weten wat er allemaal op je af kan komen. En omdat we het erg belangrijk vinden dat je alle tijd krijgt, samen met je stilgeboren kindje.

Stilgeboren

Stilgeboren… vanaf het moment dat je erachter komt dat je baby is overleden en je moet gaan bevallen of bent bevallen van een doodgeboren baby, stort je wereld in elkaar. De grond zakt onder je voeten vandaan en je hebt geen idee wat jullie te wachten staat.

Op deze pagina lees je meer over wat er allemaal op je af komt, waar moet je beslissingen over nemen, wat als je nog moet bevallenhoe ziet mijn kindje eruitwaarom is dit gebeurd?

Weet je niet waar te beginnen?

Vanuit onze eigen ervaring met het verlies van een baby, kunnen we jullie op een passende wijze ondersteunen. Wij horen graag jullie verhaal, luisteren naar jullie wensen en denken stap voor stap met jullie mee. Wij ontzorgen tijdens deze intens verdrietige dagen, omdat wij weten wat er allemaal op je af kan komen. En omdat we het erg belangrijk vinden dat je alle tijd krijgt, samen met je stilgeboren kindje.

ondersteuning

Jullie wensen staan bij ons voorop. Er is ontzettend veel mogelijk. Dat is fijn, maar kan ook ingewikkeld zijn. Wij helpen jullie bij het ontdekken van jullie wensen en we zullen er alles aan doen om dat te realiseren.

herinneringen

Wij ondersteunen jullie bij het maken van waardevolle herinneringen, zodat jullie met een goed gevoel aan deze moeilijke periode terug kunnen denken.

hart met vleugels

uit eigen ervaring

Als ervaringsdeskundigen weten wij dat goede begeleiding een grote steun is op het moment dat je je baby verliest. Je kunt vertrouwen op onze kennis en expertise zodat jullie de keuzes kunnen maken die het beste bij jullie passen.

Wat komt er allemaal op je af?

Je bent overrompeld door het slechte nieuws en je kunt je niet voorstellen dat dit jullie overkomt. Toch moet je direct allerlei beslissingen gaan nemen terwijl je overvallen wordt door verdriet. Dit valt niet mee. Probeer zo dicht mogelijk bij je gevoel te blijven en communiceer goed met je partner over wat je zou willen en waarom.

Vragen en keuzes die voorbij kunnen komen:

 • Moet je nog gaan bevallen? Wanneer, hoe, waar, met wie, wat neem ik mee? Lees hieronder meer
 • Wil je je kindje zien en vasthouden? Lees hieronder meer
 • Heb je een naam voor je baby?
 • Neem je je kindje mee naar huis (hoe dan) of niet (waar kan je kindje dan naar toe)? Wij kunnen hierbij helpen. Lees meer
 • Heb je een mandje voor je kindje?
 • Komt er kraamzorg?
 • Wat zijn de fysieke gevolgen voor jou of je vrouw aangezien ze een kraamvrouw is.
 • Hoe vertel ik dit aan mijn familie, vrienden, buren, collega’s?
 • Hoe vertel ik dit aan onze andere kinderen? Wij hebben veel ervaring hiermee, vraag ons gerust om advies. We gebruiken hiervoor ook vaak boekjes die je met je kinderen kunt voorlezen.
 • Wat doet dit met onze andere kinderen? Mogen zij de baby zien? Aanraken?
 • Laat je mensen op bezoek komen? En mogen zij jullie kindje zien?
 • Wil je je kindje laten begraven of cremeren?
 • Kan ik geboorteaangifte doen? Wie doet de aangifte van overlijden? Lees meer over het doen van aangifte
 • Wil je een geboortekaartje?
 • Vind je het fijn om een ceremonie te houden? Waar dan en met wie dan? Lees meer
 • Welke herinneringen wil je nog maken deze week?
 • Wie kan jullie ondersteunen bij regelzaken? Familie, vrienden of bel ons, wij nemen graag dingen uit handen, maar laten jullie ook zoveel mogelijk zelf doen.
 • Welke emotionele reacties komen er? (boosheid, angst, verdriet, shock, niks voelen, schuldgevoel, jaloezie) alles is normaal. Als je meer wilt lezen over rouw na het verlies van je baby, kijk eens op onze pagina met boekentips.
 • Kan ik weer zwanger worden? Wanneer?
 • Wanneer ga ik weer aan het werk? Wij bieden nazorg en bieden een luisterend oor.

En zo zijn er nog veel meer vragen… 


Niets is vreemd

Bedenk; niets is vreemd. Bij het verlies van je baby, bij rouw, is geen enkele gedachte raar. Praat erover met je partner, vrienden, je huisarts of kraamverzorgende. Zoek lotgenoten uit je omgeving. Wij zijn ook lotgenoten, wij horen graag jullie verhaal en weten wat er allemaal op je af komt. Je hebt nog nooit nagedacht over een uitvaart voor je eigen kind. Wij kunnen jullie begeleiden bij al deze vragen. Jullie wensen staan voorop.

Bel, mail of app ons gerust voor meer informatie

Bel, mail of app ons gerust voor meer informatie

Wij zijn Mireille, Lotte en Gertie

Uit ervaring weten wij wat jullie doormaken en kunnen we jullie op een passende wijze ondersteunen.

“Het verlies van onze kindjes heeft mij naar Houvast geleid en ik vind het telkens weer bijzonder om te zien hoe dichtbij ik mag komen, bij gezinnen die afscheid moeten nemen van hun zo gewenste baby’tje.”
“Op een goede manier begeleiden bij intens verdriet, maakt het mogelijk om de deur naar de toekomst weer een beetje open te zetten. Hier werk ik heel graag aan mee.”
“Ik weet hoe belangrijk het is dat de juiste mensen de juiste vragen stellen. Zodat jij afscheid kunt nemen op een manier die bij jou past en die voor jullie goed voelt.”

Soms weet je vooraf al dat het mis is of mis zal gaan. Het kan zijn dat je kindje overleden is in de buik of dat jullie een zwangerschapsafbreking overwegen na een prenatale screening.

Het is niet voor te stellen dat je nog moet gaan bevallen. Het kan zijn dat je in eerste instantie denkt dat het zo snel mogelijk moet gebeuren, het liefst met een keizersnede. Maar een gynaecoloog zal in de meeste gevallen een natuurlijke bevalling aanraden. 

Op het moment dat jullie slecht nieuws hebben gehad en jullie kindje nog niet geboren is, kunnen wij al langskomen voor een kennismaking. Bel ons gerust, want naast advies en informatie geeft zo’n eerste ontmoeting jullie ook al de mogelijkheid om te kijken of het “klikt”. Vaak biedt het ouders wat meer rust en duidelijkheid.

Waar wij je bij kunnen helpen

Wij ondersteunen jullie bij het welkom heten van jullie stilgeboren baby. Om afscheid te kunnen nemen moet je eerst vasthouden en welkom heten. Jullie liefde voor je kindje laten voelen en delen met degenen die jullie lief zijn, dat is onze missie. Samen kijken en bewonderen is zo belangrijk. Vanuit onze ervaring weten we wat wel en niet belangrijk is, bij zowel het welkom heten als het afscheid nemen van je kindje.

Het kennismaken met je stilgeboren baby en het liefhebben kan ingewikkeld zijn, het had immers allemaal zo anders moeten zijn. Toch is het maken van herinneringen erg belangrijk voor de tijd die komt na het afscheid.  Wij ondersteunen jullie met het maken van deze herinneringen. Denk aan het maken van foto’s, het betrekken van eventuele broertjes en zusjes bij je stilgeboren kindje, voet- en handafdrukjes maken. Samen bewonderen, samen liefhebben en daarna ook samen afscheid nemen.

Hoe ziet mijn stilgeboren kindje er uit?

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken of je je kindje na de bevalling direct op je borst wil laten liggen. Dat moment komt namelijk nooit meer terug. Wat misschien fijn is om te weten is dat jullie kindje na de geboorte nog warm is, aangezien hij/zij uit de warme buik van mama is gekomen. Neem de tijd om hem of haar vast te houden nu het lijfje nog warm is.

Misschien vind je het eng om je overleden baby te zien en twijfel je of je je kindje wel wilt zien. Dat is een hele normale reactie, je weet immers niet wat je te wachten staat. Je kunt aan de gynaecoloog, verloskundige of verpleegkundige vragen of ze je kunnen vertellen wat je kunt verwachten. Wij kunnen hier ook bij helpen.

Als jullie baby in de buik is overleden, kan het zijn dat het uiterlijk verslechterd is. De huid kan beschadigd zijn, het hoofdje kan wat invallen en de kleur van de huid is snel al wat grauw. Als je het te spannend vindt, kan het fijn zijn als wij of de verloskundige of de verpleegkundige na de geboorte eerst vertelt hoe je baby er uit ziet. Het kan helpen om je kindje ingewikkeld in een dekentje te zien of eerst de handjes of de voetjes. Deze zijn vaak prachtig.

De ervaring heeft ons geleerd dat als je eenmaal de drempel over bent en je je kindje ziet, het minder eng is dan je in eerste instantie had gedacht. Vaak stroomt de liefde meteen voor je kindje, soms heeft het wat meer tijd nodig. En dat is allemaal ok. Wij zijn er voor je om je te helpen bij dit proces.

 
pluis paardenbloem

Mogelijke oorzaken stilgeboorte

Hoe kan dit? Wat is er gebeurd? Als ouder wil je weten wat de oorzaak is van het overlijden van je kind. Mogelijke oorzaken kunnen zijn; problemen met de placenta, problemen met de navelstreng, een erfelijke of aangeboren afwijking, een infectie, problemen aan de baarmoeder, een ziekte bij de moeder zoals diabetes of complicaties tijdens de bevalling. 

Soms wordt de oorzaak duidelijk na de bevalling of komt er duidelijkheid door middel van onderzoek zoals bloedonderzoek, onderzoek van de placenta, een MRI van de baby, obductie (onderzoek naar doodsoorzaak door patholoog) of chromosoomonderzoek. 

Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor het overlijden van een baby tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte. Dit kan heel dubbel voelen. Enerzijds ben je opgelucht, want er was niets mis met jullie baby en dat betekent dat er geen verhoogd risico is bij een volgende zwangerschap. Maar anderzijds blijf je dan zitten met de vraag waarom jullie baby is overleden en had je er iets aan kunnen doen?

Meer en uitgebreidere informatie kun je vinden op de website van Stichting Stille levens in hun brochure ‘Onderzoek na overlijden baby’.

Jullie wensen staan centraal

Het welkom heten van je stilgeboren kindje, gaat langzaam over in het afscheid nemen. Wij ontzorgen tijdens deze moeilijke dagen en ondersteunen jullie bij het maken van de keuzes die bij jullie passen. Bij een uitvaart komt veel kijken. Wij kunnen veel dingen uit handen nemen, maar je mag ook veel zelf doen. Wens je onze begeleiding bij de uitvaart van jullie baby? Bel dan gerust naar 0416 234363 of mail naar info@houvast-uitvaartzorg.nl.