Info voor
zorgverleners

Jouw impact is groter en waardevoller dan je misschien beseft

Kom jij als zorgverlener wel eens in aanraking met ouders die hun kind verliezen? Weet dat jouw begeleiding en ondersteuning als zorgverlener ontzettend belangrijk is en heel veel kan betekenen in het omgaan van ouders met hun verlies. 

Jouw impact is groter en waardevoller dan je misschien beseft. Ouders die hun baby verliezen, vergeten nooit meer wie degene was die hen bij stond in deze intens verdrietige dagen.

Op deze pagina willen we je wat inzicht geven in wie wij zijn, wat wij doen en waarom wij dit doen. 

Mocht je na het lezen van deze pagina nog vragen hebben of meer informatie willen, bel of mail ons gerust. Wij staan je graag te woord of komen graag eens bij je langs. Wij geven regelmatig klinische lessen en scholing.

Houvast Uitvaartzorg biedt gespecialiseerde begeleiding aan ouders die hun baby verliezen.

Wij, Lotte en Mireille, zijn ervaringsdeskundig. We weten als geen ander wat ouders doormaken bij het verliezen van een kind. Het afscheid nemen van een baby is bijzonder, omdat het verwelkomen samen gaat met afscheid nemen. Wij bieden ouders een houvast in een ontzettend verdrietige periode.

Wij hebben folders voor ouders en een brochure voor zorgverleners. Mocht je deze wensen voor in je praktijk, afdeling of organisatie, laat het ons weten, dan sturen wij er enkele toe.

Op deze website vind je ook interessante, leerzame en inspirerende boeken, voor als je graag meer wilt lezen over dit onderwerp.

Welkom & afscheid

Het afscheid nemen van een baby is bijzonder, omdat het verwelkomen samen gaat met afscheid nemen. Wij bieden ouders een houvast in een ontzettend verdrietige periode.

Voor het rouwproces is het ontzettend belangrijk dat de ouders zich kunnen hechten aan hun kind en dat ze herinneringen kunnen maken. Het biedt steun voor de moeilijke tijd die komen gaat, nadat het kindje begraven of gecremeerd is. De meeste ziekenhuizen bieden al bijzondere zorg. Vaak worden er voetafdrukjes en foto’s gemaakt en doet de verpleging er alles aan om het kindje een warm welkom te bieden. Dit zijn zeer waardevolle momenten voor de ouders.
Wij willen het graag overnemen als het gezin het ziekenhuis verlaat. Thuis maken we samen met ouders meer herinneringen en bereiden we samen in alle rust het afscheid voor.

Mee
naar huis

huisje

Wij adviseren en stimuleren ouders altijd om hun kind mee naar huis te nemen. Sommige ouders weten direct dat ze hun kindje mee naar huis willen nemen, maar veel ouders twijfelen hierover of het schrikt hen  af. Thuis hebben ouders meer tijd voor het erkennen en koesteren van hun kind. Ze krijgen meer ruimte voor het afscheid dat komen gaat. Uiteraard beslissen de ouders altijd zelf.

Informatie aanbieden kan al veel rust en duidelijkheid geven aan ouders.

Babykoeling

Houvast uitvaartzorg beschikt over een speciale babykoeling, die we persoonlijk komen installeren, zowel dag als nacht. Hierdoor kan het kindje op alle tijden mee naar huis. De babykoeling is eenvoudig in gebruik en kan zonder problemen in elke kamer worden geïnstalleerd. De koeling heeft geen zware motor voor koeling en geen vries verschijnselen. Het koelgedeelte is een plastic mat en is flexibel zodat het kindje in een mandje, kistje of zelfs de eigen wieg kan worden opgebaard. Dat maakt deze manier van opbaren bijzonder.

Watermethode

De watermethode is een manier om overleden pasgeborenen mooi te houden tot de begrafenis of crematie. Bij pasgeboren overleden kinderen verkleurt de huid en wordt soms zeer donker, zeker bij kinderen geboren voor de 24e zwangerschapsweek. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn bij jonge foetussen, vervormt het kindje. 

Door een kindje in het water (terug) te leggen, wordt de huid veel lichter van kleur en de baby neemt een ontspannen houding aan. Je kunt het kindje aanraken in het water en het vasthouden door het uit het water te halen. 

De watermethode wordt steeds vaker toegepast, inmiddels ook bij (bijna) voldragen baby’s.

Wij zijn ervaren met de watermethode. Vraag gerust naar de mogelijkheden, we geven graag een passend advies.

baby in arm - grijs

Licht balsemen

Thanatopraxie, ook wel licht balsemen genoemd, is een bijzondere manier van opbaren. Het is een lichte balseming waardoor je kindje niet gekoeld hoeft te worden. Vasthouden en aanraken is daardoor een stuk prettiger en minder koud. 

Deze methode is niet bij alle kindjes mogelijk, het is afhankelijk van de zwangerschapstermijn en de fysieke conditie van het kindje.

Bij een lichte balseming wordt het bloed uit het lichaam gehaald en vervangen door een andere vloeistof. Dit kan soms thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden en duurt een paar uur.

Vervoer

Ouders mogen zelf hun kindje vervoeren naar huis. De wet staat dit toe. Als ouders dat wensen, kunnen wij het kindje vervoeren.

Mortuarium / Uitvaartcentrum

Dat wat goed voelt voor ouders is altijd leidend, er zijn namelijk ook ouders die zeker weten dat zij hun baby niet mee naar huis willen nemen. Zij hebben dan de keuze om hun baby in het mortuarium van het ziekenhuis te laten of over te laten brengen naar een uitvaartcentrum. Ook hierin kunnen wij ouders prima ondersteunen en adviseren.

Verzorging

Als een kindje in de buik overleden is, laat de huid vaak los door het vruchtwater. Dit noemt men maceratie. Maceratie vindt plaats bij een intra-uterale (in de baarmoeder) overleden baby. Hierbij verweekt de huid door het vruchtwater, waardoor de huid snel beschadigd tijdens de bevalling. De huid van deze baby’s is dan ook erg kwetsbaar na de geboorte. Hierdoor moet je erg voorzichtig zijn met het wassen en aankleden van een kindje. Wij adviseren om dit niet in het ziekenhuis te doen, maar thuis met hulp van ons. De kans is namelijk groot dat de kleding vochtig wordt en losgeknipt moet worden waarbij de kans groot is dat het huidje nog verder beschadigd.

Vaak worden pasgeboren overleden kindjes op een celstofmatje gelegd. Belangrijk hierbij is dat je het kindje op de plastic zijde legt, zodat het matje niet aan de huid blijft plakken wat voor meer beschadiging kan zorgen.

Wij zijn erg ervaren in de verzorging van gemacereerde kindjes en zijn als enige uitvaartbegeleiders gespecialiseerd in het verzorgen en aankleden van baby’s. Dit doen wij zoveel als mogelijk met ouders, waarbij we kijken wat ouders zelf kunnen en willen.

Welkom heten

hart in handen -wit

Het verwelkomen van het kind heeft bij ons prioriteit zodra het kind geboren is. Zoals u als professional weet, is de hechting tussen ouders en kind erg belangrijk. Deze hechting start al in de buik. Erkenning voor dit proces is erg belangrijk voor het vervolg van het rouwproces.

We geven vorm aan het welkom heten door:

• Het kindje te erkennen. Dat doen we door zijn/haar naam te noemen en het kindje te bewonderen.

• Ouders te stimuleren hun kind te koesteren en vast te houden.

• Samen herinneringen te maken; denk aan foto’s maken, hand- en voetafdrukjes maken, samen het kindje verzorgen, in bad doen, aankleden.

• Ideeën aan te bieden hoe broertjes en zusjes betrokken kunnen worden. Bijvoorbeeld door ze iets te laten knutselen. We hebben ook speciale boekjes gericht op kinderen die ouders kunnen voorlezen.

• We hebben oog voor het hele gezin, maar ook voor de omgeving van ouders; andere familieleden en vrienden. We zullen hen zoveel mogelijk betrekken bij het verwelkomen en afscheid nemen.

• Samen rituelen te bedenken. Er zijn allerlei manieren om samen met het gezin dingen te doen die hen verbindt met elkaar. Rituelen geven een houvast in de tijd die komen gaat en een manier om iemand te herinneren.

Het afscheid nemen komt onvermijdelijk na het welkom heten

ballon blauw - lang

Gaandeweg de dagen richting de uitvaart gaat het welkom heten over in afscheid nemen. Dit loopt meestal door elkaar heen. Wij kunnen samen met ouders vorm geven aan een passend afscheid. We hebben ervaring met de verschillende mogelijkheden en denken graag met ouders mee, geen enkele vraag is ons vreemd.

Vanuit onze kennis en ervaring weten we dat de dagen tussen geboorte en uitvaart heel erg belangrijk zijn voor het op gang komen van het rouwproces. Dit is essentieel, zodat mensen met een goed gevoel terug kunnen kijken op een intens verdrietige gebeurtenis.

Bij een afscheid komt veel kijken, er zijn veel zaken die geregeld moeten worden. 

Wij kunnen veel dingen uit handen nemen zoals:

  • de administratieve taken (zoals aangifte doen of het contact met een uitvaartverzekering)
  • het regelen van de begrafenis of crematie
  • het organiseren van het afscheid en de uitvaart
  • het regelen en/of vormgeven van een geboorte/rouwkaartje.
  • Daarbij houden we in de gaten of alle benodigde zaken geregeld worden. We ontzorgen de ouders op vele fronten, maar we willen ze ook stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen. Dat geeft ouders en familie houvast en het gevoel dat ze nog iets kunnen doen voor hun overleden kindje.

Met lege handen

pluis wit 5x5

NAZORG

Na de uitvaart zitten ouders letterlijk met lege handen en een hart vol liefde. Wij houden altijd nog contact met ouders en zijn beschikbaar voor vragen en advies. Na enkele weken bezoeken wij hen om samen nog eens terug te kijken en vooruit te blikken. Mochten ouders aangeven extra ondersteuning te wensen, bieden wij namens het NIK (Netwerk Integrale Kindzorg), een gesprek met een coach aan die ervaren is op het gebied van rouw en verlies.

Daarnaast organiseren wij regelmatig bijeenkomsten voor lotgenoten waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, zoals wandelingen, een gezinsmiddag en wereldlichtjesdag.

Help ouders om ons te vinden

De zorg in het ziekenhuis is meestal goed en fijn, met goede zorg en liefdevolle aandacht. Maar daarna gaan ouders naar huis, met hun overleden baby of met lege handen… en hoe dan verder? Wij kunnen hen begeleiden vanaf het moment dat ze het slechte nieuws krijgen. Wij bieden meer dan alleen het verzorgen van de uitvaart. Vanuit onze eigen en onze professionele ervaring kunnen wij ouders adviseren en helpen bij alle vragen die bij hen spelen. 

Samengevat, wat maakt Houvast bijzonder?

De wensen van ouders staan bij ons centraal

Er is ontzettend veel mogelijk. Dat is fijn, maar kan ook ingewikkeld zijn. Wij helpen ouders bij het ontdekken van hun wensen en we zullen er alles aan doen om die te realiseren.

Voorgesprek

Soms weten ouders vooraf al dat het mis is of mis zal gaan. Op zo’n moment kunnen wij al langskomen voor een kennismaking. Naast advies en informatie, biedt het ouders ook wat rust en duidelijkheid. Weten dat je gaat bevallen van een overleden kindje of een kindje wat rond de geboorte gaat overlijden, is ontzettend spannend. Vaak hebben ouders angst over hoe het kindje eruit ziet. Het is belangrijk om hier informatie over te geven en zoveel mogelijk deze angst weg te nemen.

“Jullie zijn zo ontzettend waardevol voor ons”
Door hen hebben wij mooie herinneringen kunnen maken en een mooi afscheid kunnen geven aan onze dochter. Zij waren een lichtpunt in extreem donkere dagen.

Welkom heten

Wij onderscheiden ons doordat we ouders ondersteunen bij het verwelkomen en oog hebben voor het ingewikkelde proces van tegelijkertijd welkom heten en afscheid nemen. Dat is ontzettend belangrijk, zo weten we, in een rouwproces.

Babykoeling

Wij beschikken over een speciale babykoeling die past in een mandje, kistje of een wiegje.

Met een gerust hart naar huis

De speciale zorg die het ziekenhuis en de verloskundige bieden aan ouders die een baby verliezen, kunnen wij thuis, in het gezin, voortzetten. Op deze manier kunnen we een schakel vormen in de zorg voor het gezin.

Ervaring

Als ervaringsdeskundigen en professionals weten wij dat goede begeleiding een grote steun is op het moment dat je wordt overvallen door zo’n groot verlies. In korte tijd moeten zoveel beslissingen worden genomen. Met behulp van onze kennis en expertise kunnen zij de keuzes maken die het beste bij hen passen.

Hele fijne begeleiding op maat. Fijn ook dat de dames van Houvast zelf ook weten hoe het is om een sterrenkindje te hebben.

We hebben oog voor de omgeving van het gezin

Veel ouders vinden het moeilijk om broertjes en zusjes of familie en vrienden te betrekken bij het afscheid en hun verdriet. Wij bieden hierin advies, ondersteuning en waardevolle tips.

Nazorg

Veel ouders hebben behoefte aan herkenning en verbinding met andere ouders die een baby zijn verloren. De nazorg en het lotgenotencontact die wij bieden, wordt door veel van onze cliënten bijzonder gewaardeerd.

Training & Scholing

Wist je dat wij ook trainingen aanbieden voor kraamverzorgenden en verloskundigen? En een training voor uitvaartbegeleiders? Daarnaast bieden wij ook klinische lessen, presentaties en lezingen voor verlosafdelingen, NICU’s en andere collega’s in de zorg en uitvaartwereld. Lees meer hierover op de pagina Training & Scholing.