Info voor
zorgverleners

 

Heb jij in je professionele leven te maken met ouders die hun baby verliezen? Lees hier dan meer over wat wij doen.

Houvast Uitvaartzorg biedt gespecialiseerde begeleiding aan ouders van kinderen die tijdens de zwangerschap of na de geboorte overleden zijn tot de leeftijd van een jaar.

Wij zijn professionele ervaringsdeskundigen. We weten als geen ander wat ouders doormaken bij het verliezen van een kind.

Mocht je na het lezen van deze pagina nog vragen hebben of meer informatie willen, bel of mail ons gerust. Wij staan je graag te woord of komen graag eens bij je langs.

Wij hebben folders voor ouders en een infomap voor zorgverleners. Mocht je deze wensen voor in je praktijk of op je afdeling, laat het ons weten, dan sturen wij er enkele toe.

Welkom & afscheid

Het afscheid nemen van een baby is bijzonder, omdat het verwelkomen samen gaat met afscheid nemen. Wij bieden ouders een houvast in een ontzettend verdrietige periode.

Voor het rouwproces is het ontzettend belangrijk dat de ouders zich kunnen hechten aan hun kind en dat ze herinneringen kunnen maken. Het biedt steun voor de moeilijke tijd die komen gaat, nadat het kindje begraven of gecremeerd is. De meeste ziekenhuizen bieden al bijzondere zorg. Vaak worden er voetafdrukjes en foto’s gemaakt en doet de verpleging er alles aan om het kindje een warm welkom te bieden. Dit zijn zeer waardevolle momenten voor de ouders.
Wij willen het graag overnemen als het gezin het ziekenhuis verlaat. Thuis maken we samen met ouders meer herinneringen en bereiden we samen in alle rust het afscheid voor.

Wat kunnen wij voor ouders betekenen?

Wij ontzorgen ouders, luisteren naar hun verhaal, ondersteunen bij het welkom heten en begeleiden bij het afscheid nemen. Op een manier die bij hen past door:

mee naar huis

mogelijk maken dat zij hun kindje mee naar huis kunnen nemen

welkom heten

vorm geven aan het welkom heten en het creëren van mooie momenten

afscheid

organiseren van en samen invulling geven aan het afscheid en de uitvaart

 Kindje mee naar huis

Wij adviseren en stimuleren ouders altijd om hun kind mee naar huis te nemen. Sommige ouders weten direct dat ze hun kindje mee naar huis willen nemen, maar veel ouders twijfelen hierover of het schrikt hen  af. Thuis hebben ouders meer tijd voor het erkennen en koesteren van hun kind. Ze krijgen meer ruimte voor het afscheid dat komen gaat. Uiteraard beslissen de ouders altijd zelf.

Informatie over de verschillende manieren van opbaren kan al veel rust en duidelijkheid geven aan ouders. Wij werken met de volgende opbaarmogelijkheden.

1. Babykoeling
Houvast uitvaartzorg beschikt over een speciale babykoeling, die we persoonlijk komen installeren, zowel dag als nacht. Hierdoor kan het kindje op alle tijden mee naar huis. De babykoeling is eenvoudig in gebruik en kan zonder problemen in elke kamer worden geïnstalleerd. De koeling heeft geen zware motor voor koeling en geen vries verschijnselen. Het koelgedeelte is een plastic mat en is flexibel zodat het kindje in een mandje, kistje of zelfs de eigen wieg kan worden opgebaard. Dat maakt deze manier van opbaren bijzonder.

bladiebla

2. Watermethode
Het kindje kan ook gekoeld worden middels de watermethode, ook wel wateropbaring/waterpreservatie genoemd. Deze methode is een manier om overleden pasgeborenen mooi te houden tot de begrafenis of crematie. Bij pasgeboren overleden kinderen verkleurt de huid en wordt soms zeer donker, zeker bij kinderen geboren voor de 24e zwangerschapsweek. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn bij jonge foetussen, vervormt het kindje. De watermethode biedt hier een oplossing voor, door het kindje na geboorte in het water (terug) te leggen. De huid wordt zo veel lichter van kleur en de baby neemt een ontspannen houding aan. Je kunt het kindje aanraken in het water en het vasthouden door het uit het water te halen. De methode is goedkoop: je hebt alleen (kraan)water en een bakje nodig. De watermethode wordt steeds vaker toegepast, inmiddels ook bij (bijna) voldragen baby’s.
Meer informatie kun je vinden op www.watermethode.nl
Wij zijn ervaren met de watermethode. Vraag gerust naar de mogelijkheden, we geven graag een passend advies

3. Licht balsemen
Dit is een bijzonder en hele mooie manier van opbaren. Een kindje is na het balsemen ongeveer 10 dagen boven de aarde te bewaren. Bovendien is het kindje niet koud en heel goed “knuffelbaar”. Dit komt ten goede aan het welkom heten en uiteindelijk levert het een positieve bijdrage aan het rouwproces van de ouders. Deze methode is niet bij alle kinderen mogelijk, het is afhankelijk van de zwangerschapstermijn en de fysieke conditie van het kindje.

 Welkom heten

Het verwelkomen van het kind heeft bij ons prioriteit zodra het kind geboren is. Zoals u als professional weet, is de hechting tussen ouders en kind erg belangrijk. Deze hechting start al in de buik. Erkenning voor dit proces is erg belangrijk voor het vervolg van het rouwproces.

We geven vorm aan het welkom heten door:
• Het kindje te erkennen. Dat doen we door zijn/haar naam te noemen en het kindje te bewonderen.
• Ouders te stimuleren hun kind te koesteren en vast te houden.
• Samen herinneringen te maken; denk aan foto’s maken, hand- en voetafdrukjes maken, samen het kindje verzorgen, in bad doen, aankleden.
• Ideeën aan te bieden hoe broertjes en zusjes betrokken kunnen worden. Bijvoorbeeld door ze iets te laten knutselen. We hebben ook speciale boekjes gericht op kinderen die ouders kunnen voorlezen.
• We hebben oog voor het hele gezin, maar ook voor de omgeving van ouders; andere familieleden en vrienden. We zullen hen zoveel mogelijk betrekken bij het verwelkomen en afscheid nemen.
• Samen rituelen te bedenken. Er zijn allerlei manieren om samen met het gezin dingen te doen die hen verbindt met elkaar. Rituelen geven een houvast in de tijd die komen gaat en een manier om iemand te herinneren.

Het afscheid nemen komt onvermijdelijk na het welkom heten

Gaandeweg de dagen richting de uitvaart gaat het welkom heten over in afscheid nemen. Dit loopt meestal door elkaar heen. Wij kunnen samen met ouders vorm geven aan een passend afscheid. We hebben ervaring met de verschillende mogelijkheden en denken graag met ouders mee, geen enkele vraag is ons vreemd.

Vanuit onze kennis en ervaring weten we dat de dagen tussen geboorte en uitvaart heel erg belangrijk zijn voor het op gang komen van het rouwproces. Dit is essentieel, zodat mensen met een goed gevoel terug kunnen kijken op een intens verdrietige gebeurtenis.

Bij een afscheid komt veel kijken, er zijn veel zaken die geregeld moeten worden. Wij kunnen veel dingen uit handen nemen zoals:

  • de administratieve taken (zoals aangifte doen of het contact met een uitvaartverzekering)
  • het regelen van de begrafenis of crematie
  • het organiseren van het afscheid en de uitvaart
  • het regelen en/of vormgeven van een geboorte/rouwkaartje.

Daarbij houden we in de gaten of alle benodigde zaken geregeld worden. We ontzorgen de ouders op vele fronten, maar we willen ze ook stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen. Dat geeft ouders en familie houvast en het gevoel dat ze nog iets kunnen doen voor hun overleden kindje.

Samengevat, wat maakt Houvast bijzonder?

De wensen van ouders staan bij ons centraal

Er is ontzettend veel mogelijk. Dat is fijn, maar kan ook ingewikkeld zijn. Wij helpen ouders bij het ontdekken van hun wensen en we zullen er alles aan doen om die te realiseren.

Welkom heten

Wij onderscheiden ons doordat we ouders ondersteunen bij het verwelkomen en oog hebben voor het ingewikkelde proces van tegelijkertijd welkom heten en afscheid nemen. Dat is ontzettend belangrijk, zo weten we, in een rouwproces.

Ervaring

Als ervaringsdeskundigen en professionals weten wij dat goede begeleiding een grote steun is op het moment dat je wordt overvallen door zo’n groot verlies. In korte tijd moeten zoveel beslissingen worden genomen. Met behulp van onze kennis en expertise kunnen zij de keuzes maken die het beste bij hen passen.

Voorgesprek 

Soms weten ouders vooraf al dat het mis is of mis zal gaan. Op zo’n moment kunnen wij al langskomen voor een kennismaking. Naast advies en informatie, biedt het ouders ook wat rust en duidelijkheid. Weten dat je gaat bevallen van een overleden kindje of een kindje wat rond de geboorte gaat overlijden, is ontzettend spannend. Vaak hebben ouders angst over hoe het kindje eruit ziet. Het is belangrijk om hier informatie over te geven en zoveel mogelijk deze angst weg te nemen.

Babykoeling

Wij beschikken over een speciale babykoeling die past in een mandje, kistje of een wiegje.

We hebben oog voor de omgeving van het gezin

Hoe is hun sociale vangnet? Krijgen ouders voldoende steun en genegenheid? Na 3 à 4 weken houden we een nagesprek met ouders. Wij kunnen bij problemen doorverwijzen naar hulpverleners zoals maatschappelijk werk of rouwdeskundigen.

Met een gerust hart naar huis

De speciale zorg die het ziekenhuis en de verloskundige bieden aan ouders die een baby verliezen, kunnen wij thuis, in het gezin, voortzetten. Op deze manier kunnen we een schakel vormen in de zorg voor het gezin.