Boekentips

Op deze pagina vind je boeken die troost, hulp of kracht kunnen bieden als je rouwt om het verlies van een kind.

Er zijn verhalen en romans van andere sterrenmama’s en -papa’s en boeken met informatie over rouw. Boeken die je op weg kunnen helpen of waar je herkenning in vindt. Daarnaast zijn er ook boeken voor en over kinderen, boeken die je kunnen helpen om het verlies bespreekbaar te maken met broertjes en zusjes, neefjes en nichtjes.

Deze boeken zijn niet alleen voor ouders van een overleden kind, maar ook voor familie en vrienden. Of voor diegene die dichtbij staan bij iemand die dit grote verlies mee moet maken en de ander beter wil begrijpen en ondersteunen. Misschien zoek je een passend boek om te geven aan iemand die rouwt om een overleden kindje (een mama, papa of een opa of oma).  Of misschien ben je als zorgverlener op zoek naar meer informatie over de impact van het verlies van een baby.

Wil je een boek kopen, dan zou je dat kunnen doen via de Verbonden StilteVia een speciale link kun je doorklikken naar Bol.com, maar ook nog naar andere webshops zoals Coolblue, Mediamarkt, HEMA, Greetz, Thuisbezorgd, Booking.com en nog veel meer. Deze webshops doneren een percentage van jouw aankoopbedrag aan Stichting Félice.

Stichting Félice helpt ouders door hun verdrietige dag een beetje mooier te maken. Denk hierbij aan een bijdrage voor bloemetjes, een kistje, ballonnen, fotograaf of zelfs balseming.

Het leven zonder
Juliette Zwaan Wagemakers

De grootste wens van Tim en Juliette gaat in vervulling. Ze worden ouders van een prachtige, kerngezonde dochter, Félice Ingrit Lize Zwaan. Ze leven op een roze wolk totdat Félice een aantal dagen later ziek wordt en een week na haar geboorte overlijdt aan de gevolgen van bacteriële hersenvliesontsteking.

Intens verdrietig, in shock en leeg blijven Tim en Juliette achter. Dat Félice het mooiste afscheid verdient, is meteen duidelijk. En dat alle ouders die net als Tim en Juliette een kindje verliezen ook die mogelijkheid moeten krijgen, vinden zij belangrijk. Kort na het overlijden van Félice start Juliette dan ook met Stichting Félice. Een stichting om ouders die net als zij, hun kindje verloren hebben, te helpen een verdrietig afscheid een beetje mooier te maken.

Absoluut geen theoretische taal en zeker ook geen weerspiegeling van hoe het proces van rouw verloopt. Het is hun verhaal maar wel een verhaal waar veel duidelijk in wordt. Soms met een traan, soms met een lach, soms confronterend dat rouw nooit stopt maar zeker ook met ruimte voor vreugde, hoop en positiviteit.

NEL Magazine
Maartje Lute

Never Ending Love

Een website & glossy vol ervaringen, adviezen, inspiratie en informatie door en voor de ouders van een overleden kind – en iedereen daar omheen. Omdat er zóveel meer is dan verdriet alleen en de liefde nooit overgaat.

Maartje Lute verloor in 2018 haar zoontje Benja toen hij pas twee maanden oud was. Ze dacht altijd dat haar leven voorbij zou zijn, als ze een van haar kinderen zou verliezen: “Als je kind overlijdt, dan ben je klaar. Dan hoeft het allemaal niet meer, daar kom je nooit meer overheen. Dat waren altijd mijn woorden. Maar waar ik ooit zo bang voor was gebeurde. Mijn kind ging dood…” De dood van Benja inspireerde Maartje om een tijdschrift uit te geven voor ouders van overleden kinderen: NEL Magazine. Hierin staan ervaringsverhalen, inspiratie en adviezen & tips.

Naast het tijdschrift, is er ook een besloten Facebook groep waarin Maartje regelmatig een vraag stelt of om advies vraagt, want zoals ze zelf zo mooi omschrijft: ‘Samen zijn we NEL’.

Alles komt goed
Renée Brouwer

Alle badgasten om ons heen op het Spaanse strand hebben totaal geen idee wat er gaande is. Het enige wat zij zien, is een leuk en gelukkig gezin met twee vrolijke, drukke jongens. Het liefst schud ik ze allemaal door elkaar en schreeuw ik ze één voor één toe. WIJ ZIJN NIET AAN HET GENIETEN. EN WIJ ZIJN NIET GELUKKIG. Ons kind is gisteren overleden en nu zitten we hier. In het ò zo zonnige en mooie PalaFUCKINGmos…

Als journaliste Robin samen met haar grote liefde Roël voor een derde kindje besluit te gaan, kan ze haar geluk niet op. Het is direct raak en het blijkt zelfs een eeneiige tweeling te zijn. Dat belooft een grote, maar gezellige chaos te worden. Tenminste, zo ziet ze het ongeveer voor zich, maar dat niks gaat zoals gepland, komt ze al snel achter. Helaas weet ze niet dat haar nog veel meer te wachten staat…

Renee Brouwer is freelance journaliste en moeder van 5 kinderen. Alles komt goed is haar debuut roman en gebaseerd op haar eigen ervaringen.

Sara & Liv
Suzan Hilhorst

‘Twee weken na mijn geboorte gingen we naar de speeltuin, mijn vader, moeder, Nils en ik. Slapend liet ik mij duwen, nog half in mijn dromerige sprookjeswereld. Het was een prachtige dag, de zon dwarrelde in stralen naar beneden en de wind fluisterde de vage belofte van een onbezorgde toekomst in ons oor.’

Sara en Liv is een meer dan indrukwekkend debuut over verlies, rouw, hoop en geluk en bovenal een ode aan het leven. In het ongelooflijk mooi geschreven boek vertelt Suzan Hilhorst het indringende verhaal van haar jong gestorven dochtertjes en het gezin waar ze zo welkom waren. De ene keer vertelt ze vanuit zichzelf, Jens en zoon Nils, dan weer vanuit haar dochter Sara. Uit beide monden komen pareltjes vol troost. Zoals de opmerking van Sara, kort na haar overlijden: ‘Verrukt merkte ik hoe mijn moeder doorkreeg dat ik bij ze was. En dat ik er altijd zou zijn. Onveranderlijk als de tijd die door de boeken loopt. Stil als de seconden, maar net zo aanwezig als de lucht waarin die laatste zucht verdwenen was.” Het boek is een ode aan de liefde, waar je ook na de dood geen afscheid van hoeft te nemen.

Een ontroerend boek, herkenbaar en troostend voor lotgenoten.

Lieve Boris
Anja Dalhuisen

Ineens werd het stil

Dagboek van een moeder

Verder leven zonder je kindje. In ‘Lieve Boris’ beschrijft Anja op een bijzonder indringende manier haar gevecht.

Toen Boris na een zwangerschap van 39 weken plotseling overleed in haar buik, stond de wereld stil. Door middel van fragmenten uit haar dagboek, gedichten en briefjes aan Boris, beschrijft Anja de rauwe pijn van het gemis en hoe de donkere dagen langzaam weer wat lichter werden. Ook heeft ze getracht, om vanuit haar eigen ervaringen, een aantal handvatten te bieden aan ouders die ook hun baby hebben verloren.

‘Lieve Boris’. Een boek over verlies en pijn, maar tevens het bewijs dat door liefde zelfs het zwartste zwart weer licht kan worden.

Liever bij mij
Irene van Wesel

Liever bij mij… vertelt het verhaal van drieëndertig ouders en paren die een kindje, soms meerdere kindjes, hebben verloren tijdens of na de zwangerschap. Zij namen daarmee niet alleen afscheid van hun baby, maar ook van alle dromen en wensen die zij voor hem of haar in gedachten hadden. Sommigen van hen stonden voor de loodzware keuze de zwangerschap af te breken, anderen werden plots geconfronteerd met een stille echo. Er zijn ouders die hun baby dagen na de bevalling moesten laten gaan, maar ook papa’s en mama’s die een ouder kindje plots verloren. Hun verhalen zijn zo divers. De manier om met rouw om te gaan uniek, net als de gevoelens rondom het verlies, en toch delen zij hun gemis. Het verdriet om een kindje dat er niet meer is, ongeacht hoe oud of jong. Liever bij mij… is in het leven geroepen als plek van herkenning en erkenning voor lotgenoten, maar ook als handreiking aan de omgeving en betrokken zorgverleners.

Lisa
Claske Hagenbeek

Het verhaal over een stille vroeggeboorte

Deze autobiografie in dagboekvorm vertelt op een intieme manier het verhaal van de stilgeboorte van Lisa halverwege de zwangerschap. Lisa’s moeder beschrijft haar dagen in het ziekenhuis, de bevalling en de periode van rouwverwerking. Het perspectief van de moeder wisselt af met dat van de vader van Lisa. Hoe ga je om met de heftige beslissingen die je plotseling samen moet nemen? Juist als emoties, zoals angst, verdriet en boosheid een grote rol spelen? Deze emoties komen ook naar voren in de contacten via de app met vriendinnen. De berichten vormen een onmisbare link met de wereld buiten het ziekenhuis. De auteur biedt de lezer met dit boek een ontroerende inkijk in één van de meest heftige perioden in haar leven en dat van haar gezin.

Het rouwt in jou
Christine Vandenhole

Een eerlijk hulpboek bij het verlies van een kind

Als ouders een kind verliezen zakt de grond helemaal weg onder hun voeten. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en founder van het Berrefonds, heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind.

Het rouwt in jou is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists.

Rouw in je relatie, op je werk, in je familie. De rol van rouwende grootouders, omgaan met verdrietige broers en zussen, (al dan niet) opnieuw zwanger worden… alle moeilijke thema’s komen aan bod. Op die manier probeert ‘Het rouwt in jou’ houvast te bieden op een moment dat er geen houvast meer lijkt te bestaan.

  • Voor iedereen die te maken krijgt met het verlies van een kind(je).
  • Aangevuld met eerlijke getuigenissen.
  • Toegankelijk en herkenbaar, vol troost, steun en hoop.

Helpen bij verlies en verdriet
Manu Keirse

Een gids voor het gezin en de hulpverlener

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet.Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.

Prof. dr. Manu Keirse heeft verschillende bestsellers op zijn naam staan. Afscheid van moeder,Als je een prille zwangerschap verliest, Helpen bij verlies en verdriet, Helpen bij ziekte en pijn, Later begint vandaag, Stil verdriet en Van het leven geleerd zijn een aantal boeken van zijn hand.

Altijd een kind tekort
Jeannette Rietberg

Altijd een kind te kort is een handboek voor ouders die zwanger zijn of willen worden nadat zij eerder een baby verloren rond de geboorte. Hoe ga je om met je angsten, onzekerheden, het verdriet van het verlies en tegelijkertijd de blijdschap om wat er komen gaat? Op welke medische verschijnselen moet je extra alert zijn? Hoe communiceer je met je zorgverlener, of liever gezegd zij met jou? Want ook zorgverleners krijgen in dit boek inzicht in de specifieke problematiek.

Dit handboek behandelt de verschillende fases: zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling, en het ouderschap daarna. Goede informatie helpt de moeder bij het herwinnen van vertrouwen in zichzelf, in haar lichaam en in de medische zorg. Ook zorgverleners krijgen inzicht in de specifieke problematiek van deze vrouwen doordat er handreikingen voor een betere professionele begeleiding worden geboden.

Jeannette Rietberg is door eigen ervaring en zelfstudie deskundige en spreker geworden op het gebied van sterfte rondom geboorte. Altijd een kind te kort neemt de lezer mee in de uitdagende reis waarin verlies, rouw, blijdschap, hoop en herstel met elkaar verweven zijn. In het boek zijn ook uitspraken van lotgenoten verwerkt die voortkomen uit interviews. De medische bijdragen en diverse adviezen komen van Maria Pel die als gynaecoloog verbonden is aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zij heeft ruime ervaring in het begeleiden van hoog risico zwangerschappen.

Rouwen na het verlies van je baby
Kathy Beckers-Mansell

De dood van een baby wordt in onze samenleving als schokkend ervaren maar slechts met kortdurend verdriet als gevolg, omdat ouders hun kindje niet of amper zouden kennen. Maar als ouder verlies je ook een deel van jezelf en de toekomst van je baby. Er is een blijvend verlangen naar hoe het zou zijn geweest. Het gemis is levenslang en heeft grote impact op het leven van de ouders en eventuele broers en zussen. De bejegening door professionals en de naaste omgeving van de ouders is bij het omgaan met het verlies van cruciaal belang. De missie van dit boek is om bij te dragen aan de erkenning van het betekenisvolle verlies van een baby. Zowel ouders, professionals als de omgeving zullen zich gesteund voelen na het lezen van ‘Rouwen na het verlies van je baby’.

Noem mijn naam
Marinus van de Berg & Daan Westerink

Dit boek is door de auteurs opgedragen aan ouders van overleden kinderen. Ouders die moeten leven met de dood van hun kind ondergaan met ups en downs diepe emoties. Dit boek biedt teksten ter ondersteuning. Het zijn troostende woorden, bijeengebracht door de bekendste rouw-begeleiders van Nederland. Voor ouders die hun kind missen en helende woorden zoeken. Teksten voor de rouwkaart, avondwake, uitvaart en Allerzielen.

Troost is een belangrijk thema. De schrijvers zijn allen rouwdeskundige en vertellen op verschillende manieren betrokken bij de dood, ook van heel jonge kinderen. En allemaal vertellen zij met begrip en discretie over hun ervaringen daarmee. De samenstellers creëerden met grote zorg en liefde een boek met ervaringsverhalen en ontroerende, soms literair geschreven gedichten. Over alle schrijvers wordt kort verteld in hoeverre ze bij het onderwerp betrokken zijn. Het boek is ook een warm pleidooi om de namen van de overleden kindjes te blijven noemen, want, zoals Marinus van den Berg in zijn inleiding zegt: ‘De naam noemen doet pijn, niet noemen nog meer pijn.’

Vingerafdruk van verdriet
Manu Keirse

Vingerafdruk van verdriet is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf. Het is een boekje dat je zou moeten geven aan iedereen die een kind, een broer of een zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Het is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega’s van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven. Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven. Niet bedoeld om in één keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.

 

Kinderen helpen bij verlies
Manu Keirse

Een boek voor al wie van kinderen houdt

In dit boek laat Manu Keirse zien hoe je kinderen en jongeren kunt begeleiden in de confrontatie met verlies, ernstige ziekte in de familie, echtscheiding of zelfdoding. Een onmisbare gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners

Wat als het diepste verdriet kinderen treft? Dit is een wegwijzer bij het omgaan met rouw en verdriet bij kinderen. Het is een gids voor ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen.

De auteur heeft kennis van zaken op het gebied van verlieskunde. Hij beschrijft situaties van groot verdriet bij het overlijden van dierbaren. Bijvoorbeeld: ouders zijn erg van slag als er een kind in het gezin overlijdt en door het intense verdriet vergeten ze vaak de andere kinderen in het gezin. Met eventueel als gevolg dat deze kinderen slecht gaan functioneren en later dat verlies alsnog moeten verwerken. Zo zegt de schrijver ook dat volwassenen het voordeel hebben dat ze al ontwikkeld zijn, terwijl bij kinderen een verlies de normale ontwikkeling in de weg staat. Deze kan er door gehinderd of geblokkeerd worden. Door vele suggesties van de schrijver kunnen instanties en hulpverleners geholpen worden. Bij intens verdriet dat zich kan uiten in problemen in de gezinssituatie, kan dit boek tot grote steun zijn. De schrijver brengt het zo levensecht, gevoelig en realistisch dat er zeker voor een ieder kracht uit te putten is. De prachtige gedichten van diverse bekende personen completeren dit alles tot een afgerond geheel.

Wanneer word je dood?
Riet Fiddelaers-Jaspers

Vragen van kinderen over doodgaan, begraven en cremeren 

Praktische hulp bij vragen van kinderen over de dood

Als iemand overlijdt, roept dat bij kinderen vaak onverbloemde vragen op. Het is belangrijk om deze vragen serieus te nemen, en informatie te geven die kinderen helpt om het verlies te verwerken. 

Dit boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat `dood precies is, dat je verdriet mag hebben, en misschien het belangrijkst dat er troost is.

Dr. Riet J.M. Fiddelaers-Jaspers is trainer, adviseur, opleider en rouwtherapeut. Ze werkte in het onderwijs, studeerde sociale pedagogiek en specialiseerde zich in coaching, therapeutische werk en traumabehandeling. Voor haar werk voor rouwende kinderen kreeg Riet in 1998 samen met Stichting ‘Achter de Regenboog’ de Gerrit Brussaardprijs. Ze schrijft met name rouwboeken gericht op kinderen en jongeren. Daarnaast publiceerde zij boeken in samenwerking met andere rouwdeskundigen.

Jong verlies
Riet Fiddelaers-Jaspers

Rouwende kinderen serieus nemen

Hoe ga je om met rouwende kinderen? Adviezen voor ouders, leraren en zorgprofessionals

Wanneer een kind op jonge leeftijd in aanraking komt met de dood, bijvoorbeeld bij het verlies van een naaste, kan het verdriet daarover ingrijpende gevolgen hebben. ‘Jong verlies’ van rouwtherapeut Riet Fiddelaers-Jaspers helpt ouders, leerkrachten en zorgprofessionals bij het opvangen en begeleiden van rouwende kinderen.

In ‘Jong verlies’ schrijft Riet Fiddelaers-Jaspers vanuit haar studie en praktijkervaring over vragen als:
Hoe vertel je aan kinderen dat iemand is doodgegaan?
Neem je hen mee op rouwbezoek en naar de uitvaart?
Wat zijn de gevolgen van een ernstig verlies voor de ontwikkeling van een kind?
Hoe gaan kinderen met verlies om en hoe kunnen we hen daarin steunen?

Voor hun verdere ontwikkeling is bepalend welke steun zij van volwassenen krijgen. Duidelijkheid en structuur zijn dan essentieel.

Kikker en het vogeltje
Max Velthuijs

Bij de rand van het bos ligt een vogeltje.
‘Kijk,’ zegt Kikker, ‘kapot. Hij doet het niet meer.’
‘Hij slaapt,’ zegt Varkentje.
Maar Haas zegt: ‘Hij is dood.’
‘Dood?’ vraagt Kikker. ‘Wat is dat?’

Kikker en zijn vriendjes vinden in het bos een dood vogeltje. Het prentenboek wil jonge kinderen iets bijbrengen over dood en de rituelen die daarbij horen. Na het ritueel gaat het gewone leven verder. De dieren hernemen zoals kinderen hun spel en ook de natuur herleeft. Deze optimistische aanpak sluit goed aan bij de voorstelling die jonge kinderen hebben van de dood. Dat de personages dieren zijn, maakt het verhaal ook minder bedreigend.

Toegankelijk en gevoelig prentenboek over dood en rouw voor jonge kinderen. Heel geschikt voor de allerkleinste.

Woezel & Pip - Dag lief Muisje
Guusje Nederhorst

Woezel en Pip rennen door het bos. Ze zoeken kastanjes. Woezels rugzak zit al bijna helemaal vol. “O, daar ligt nog wat, Pip,’ roept hij en hij wijst vooruit. Daar ligt iets in de schaduw van een oude eik. Het is Muisje. Hij ligt heel stil. Zelfs zijn snorharen bewegen niet. Gevoelig en toegankelijk prentenboek over het verliezen van een dierbare en afscheid nemen binnen de veilige en vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin.

De bekende hondjes Woezel en Pip vinden Muisje levenloos in het herfstbos. Wijze Varen legt uit dat dood zijn betekent dat je lichaam ermee ophoudt. En hij legt ook uit dat Muisje wel weg is, maar toch niet helemaal, want ze kunnen nog aan hem denken. Emoties als verdrietig, boos en bang worden in de goed toegankelijke tekst benoemd. De dag eindigt met een feestelijke maaltijd ter ere van Muisje en met fijne herinneringen. Het integere verhaal over verlies en afscheid is goed afgestemd op kleuters en laat zien dat dood bij het leven hoort. Gemaakt i.s.m. Stichting Achter de Regenboog die kinderen en jongeren helpt bij het verlies van een dierbare. Vanaf ca. 4 jaar.

Anders
Elsemiek Corvers & Marleen Oud

Soms loopt je zwangerschap anders dan je had gehoopt. Hoe leg je dan aan je peuter of kleuter uit dat er toch geen broertje of zusje komt? Elsemiek en Diederik moesten de juiste woorden gaan vinden om hun peuterzoon duidelijk te maken dat alles anders zou gaan. Een passend kinderboek ter ondersteuning bleek er niet te zijn, dus schreef Elsemiek het zelf.  Zeker voor deze leeftijdscategorie doe je dat met een boek dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. ‘Anders’ opent dit moeilijke gesprek en laat zien dat verschillen in rouw helemaal niet erg zijn. Kinderen gaan nu eenmaal anders om de dood dan dat volwassenen dat doen. Door situatie specifieke details achterwege te laten, is het boek inzetbaar bij zowel zwangerschapsbeëindiging als miskraam. 

‘Met dit treffend geïllustreerde boekje doorbreekt Elsemiek Corvers het stilzwijgen van duizenden Nederlandse ouders die jaarlijks een zwangerschap om medische redenen afbreken. (…) Corvers kon geen peuterboekje vinden dat haar zoon duidelijk kon maken wat er aan de hand was. Daarom besloot ze het zelf te schrijven. En daarin is ze zeer geslaagd.’ | Daan Westerink, rouwdeskundige

‘Geen overdaad aan tekst, maar zorgvuldig gekozen woorden.’ | Maria de Greef

Elsemiek Corvers heeft ook de website Hoe Verder? opgericht. Deze website informeert ouders onafhankelijk wanneer zij door prenatale diagnostiek voor de keuze staan hun zwangerschap al dan niet te behouden.

Huisje bij de maan
Anja Dalhuisen

Het ‘Huisje bij de maan’ gaat over een plekje in de hemel waar je naartoe gaat als je er niet meer bent. Waar denk jij dat je heen gaat als je doodgaat? En wie zijn daar allemaal? Wie moet jij missen?

Dit boekje helpt je om na te denken over de dood van een dierbare, en om erover te praten met iemand die je lief vind. Ook kun je achterin het boekje schrijven of tekenen, aan de hand van een aantal vragen.

Het boekje is gebonden in een ringband. Op deze manier is het gemakkelijk te beschrijven, en kun je er eventueel een briefje uit scheuren om bijvoorbeeld weg te geven of bij een grafje of gedenkplekje te leggen.

Het boekje is een uniek Vlinderkusje product en alleen via deze website te verkrijgen.

Als Verdriet op bezoek komt
Eva Eland

Prachtig en toegankelijk prentenboek over verdriet en troost voor jong en oud.

Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. En dan blijkt dat deze ongebruikelijke gast niet hoeft te zijn wat hij lijkt…

Een perfect boek om met kinderen te praten over emoties. De lichte illustraties en spaarzame tekst maken dit boek ook tot een subtiel cadeau voor elke volwassen vriend(in) die het moeilijk heeft. 

“In het ontroerende prentenboek Als verdriet op bezoek komt wordt op een zeer toegankelijke wijze verdriet en troost zowel voor jong en oud, uitgewerkt.’ – Friesch Dagblad

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2019 in de categorie Prentenboeken.

Dag Manon, daaaag
Ellen Beukema

Laura krijgt een zusje, ze heet Manon, iedereen is blij. Manon is heel ziek. Manon gaat dood.

In dit boekje worden gebeurtenissen en emoties beschreven vanuit Laura, zelf nog maar een kind, rondom de geboorte en het overlijden van haar zusje. Het boekje is bedoeld voor kinderen van twee tot acht jaar en hun ouders. Het is een waargebeurd verhaal.

De 3-jarige Laura krijgt eindelijk haar langverwachte zusje. Manon wordt in het ziekenhuis geboren en moet daar een tijdje blijven. Ze blijkt ‘heel ziek’ te zijn. Ze wordt gedoopt en de familie maakt veel foto’s van haar tot ze sterft. Op de begrafenis zijn veel mensen om afscheid te nemen en het verdriet te delen. De mensen laten ballonnen op op de begraafplaats, waar Manon een mooie steen met een beer krijgt. Mama en Laura verzorgen het graf en herinneren zich Manon o.a. aan de hand van foto’s. Vier jaar later mag Laura haar pasgeboren broertje vasthouden.

Goed bruikbaar, vierkant boek om te bekijken met en voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 3 jaar die een babybroertje of -zusje hebben verloren.

Ono | een bijzonder broertje
Hannelore Waeles

Een ontroerend prentenboek over een jongen die op zoek gaat naar zijn overleden broertje.

Ilo is blij want hij krijgt een broertje. Maar bij de geboorte blijkt het een heel bijzonder broertje te zijn. Ono weent niet en kan ook niet spelen. Ono is dood.
Na een feest zonder ballonnen, vlaggen of taart is Ono weg. Ilo begrijpt het allemaal niet goed en gaat op zoek naar zijn broertje. Opa zegt dat Ono nu een engeltje is. Voor anderen is hij een sterretje, een zonnestraal … Of misschien is Ono wel een vlinder? Niemand weet het zeker en Ilo blijft heel verdrietig. Tot mama zegt dat Ono in Ilo’s hartje is!

Een ontroerend verhaal op kindermaat dat troost kan bieden bij elk verlies door Hannelore Waeles met illustraties van Sara Gerard.

Liv!
Nicole In 't Zand

Saar moet afscheid nemen, maar wat is dat eigenlijk?

Saar wacht al een tijdje op haar kleine zusje. Super blij is ze dan ook wanneer Liv er eindelijk is. Ze mag haar alleen nog niet zien want Liv is heel ziek geworden…. Saar ziet dat iedereen om haar heen verdrietig is maar ze snapt er niks van, Liv is er nu toch? Als Liv overlijdt is dit voor Saar helemaal onbegrijpelijk. Ze moeten afscheid nemen, maar wat is dat eigenlijk?

Op je levenspad kom je soms hele verdrietige dingen tegen. Zo maakte ik in 2017 vanaf de zijlijn mee dat mijn broer en schoonzus bevielen van hun tweede dochter. Zij hebben een aantal uur echt kunnen genieten van dit prachtige cadeautje, totdat hun dochter met hoge spoed weggevoerd werd naar het kinderziekenhuis in Rotterdam. Hun oudste dochter bleef thuis achter met haar twee oma’s en begreep uiteraard niet veel van wat er gebeurde in de dagen die volgden. Met dit boek wil ik graag vertellen hoe het is gegaan, en daarnaast troost geven omdat je leert dat iemand nooit helemaal weg zal zijn. Ik wil vooral duidelijk maken wat we van Liv hebben mogen leren. Dat het leven echt zo voorbij kan zijn dus dat je er heel erg van mag genieten. Haar naam zegt het allemaal voor mij; Liv!

Ik had je nog zoveel willen zeggen
Martine Van Nieuwenhuyzen

Das en Maatje zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen: samen spelen, eten, praten en nog veel meer. En dan opeens is Maatje Dood. Zonder Maatje voelt Das zich heel alleen. Dus gaat hij op zoek naar Maatje. Omdat hij hem mist. En omdat hij Maatje nog zoveel had willen zeggen.

Of we het nu leuk vinden of niet, de dood hoort bij het leven. De dood in het leven is oneerlijk, onverwacht onontkoombaar. In dit boek gaat het vooral over het omgaan met die dood. Hoe kun je toch nog zeggen wat je wilde zeggen tegen je maatje die er niet meer in levende lijve is? Op welke manieren kun je proberen het verdriet een heel klein beetje te verzachten?

Op een ingetogen manier nodigt Ik had je nog zoveel willen zeggen kinderen uit om te praten over het ongrijpbare van de dood, om het een beetje grijpbaar te maken.

Mama had een baby in haar buik
Femke van Midden

‘Mama had een baby in haar buik’ beschrijft het verhaal van Nienke en Timo en het verlies van hun babybroertje Noah. Het hele gezin kijkt uit naar de komst van Noah, maar op een dag vertellen papa en mama dat Noah dood is. Met name Timo heeft veel vragen. Kun je met een dood broertje nog wel voetballen? En wat gebeurt er bij een crematie? Vragen die tijdens het verhaal beantwoord worden. Hoe leg je dit als volwassene uit aan jonge kinderen? En hoe kun je het verlies met elkaar een plekje geven?

Het boekje biedt ouders een goede leidraad om hun kinderen te informeren, te ondersteunen en te betrekken in de vreselijke periode van afscheid nemen van hun babybroertje of -zusje. En niet alleen ouders, maar ook iedereen die met kinderen werkt en hier mee te maken kan krijgen.

‘Mama had een baby in haar buik’ is geschreven voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar.

Toverdruppels
Nathalie Slosse

Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee. Zij vangt zijn tranen op in een flesje. In haar tas zitten nog meer flesjes, voor de andere dieren in het bos. Want als je huilt omdat je van binnen pijn hebt, komen er toverdruppels. En daar kan de Tranenfee iets heel bijzonders mee. Maar alvorens Snuiter dat ontdekt, heeft hij veel vriendjes een zachte schouder geboden om op uit te huilen. Want met een vriend in de buurt, luchten tranen op en is er daarna weer ruimte voor plezier!

Een vertederend verhaal met herkenbare situaties en wijsheid op kindermaat. Met de schatkist vol spelletjes en knutselopdrachtjes van de Tranenfee, achter in het boek, hoeft niemand nog bang te zijn voor kinderverdriet en tranen. Voor je het weet wordt er weer gelachen.

‘Toverdruppels’ nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Zo leren ze preventief omgaan met verlies en rouw en denken ze na over wat ze als troostrijk ervaren. Belangrijke vaardigheden om op te groeien tot gelukkige volwassenen.

Bedje in de wolken
Birgit Vandermeulen

Als in de lente Joeps zusje Maike te vroeg geboren wordt, blijkt dat zij maar kort kan blijven leven. Al heel vlug moeten papa, mama en Joep afscheid nemen van haar. Ze geven Maike duizend kusjes en aaien haar over haar bolletje. ‘Jij bent mijn lieve zusje’, zegt Joep, ‘en ik zal je nooit vergeten.’ 

‘Bedje in de wolken’ is een rijk geïllustreerd prentenboek dat hulp biedt bij het proces van verlies en verwerking bij het plotseling overlijden van een broertje of zusje in een gezin. Op de website www.bedjeindewolken.nl is het persoonlijke verhaal achter het boek te vinden aan de hand van dagboekfragmenten, foto’s en achtergrondinformatie.

Voor altijd in ons hart
Renée Brouwer

Liefdevol herinneringsboek voor de liefste sterrenkindjes

Het verlies van een kind tijdens of vlak na de zwangerschap. Het is bijna niet te beschrijven hoe verschrikkelijk verdrietig dat is… Hartgebroken, leeg, boos; als ouder kom je na het overlijden van je kindje(s) in een gigantische wervelwind van emoties terecht. Je wil zo graag iets voor je kindje(s) doen, maar wat?

Elk sterrenkind verdient zijn of haar eigen verhaal. Ook jouw kindje(s). Toch kan het best lastig zijn om het op te schrijven. Want waar begin je? En hoe vertel je dat je ondanks het grote verdriet en alle pijn ook heel trots op je overleden kindjes bent? Met dit invulboek doe je het stap voor stap.

Geef alle echo’s die je hebt een mooie plek, plak foto’s in en schrijf over je kindje(s) met behulp van een heleboel open vragen. Vertel hoeveel ze voor je betekenen en maak je eigen waardevolle eerbetoon aan jouw lieve kindje(s).

Voor Altijd In Ons Hart is verkrijgbaar in drie varianten: voor een jongen, een meisje en een tweeling

Herinneringsboek
Make a Memory

Voor ouders die hun kind niet zullen zien opgroeien

Het is zo fijn en belangrijk om alles rondom de geboorte van een kind vast te kunnen leggen. Er zijn legio babyboeken verkrijgbaar, maar wat als je weet dat je je kindje zult verliezen? Ook, en misschien wel juist, ouders die hun kind tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte verliezen, hebben behoefte om alle gebeurtenissen op te schrijven.

Stichting Make a Memory brengt een herinneringsboek uit dat speciaal is bedoeld om een periode vol liefde, verdriet, hoop en afscheid nemen vast te leggen. Een babyboek om verdriet een plek te geven, waardevolle momenten vast te leggen en altijd te blijven herinneren. Het boek is prachtig geïllustreerd door Roos Sanders.

Het herinneringsboek is verkrijgbaar via de website van Stichting Make a Memory. De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goede aan de stichting.

Dag kleine ster
Studio Demico

Speciaal babyboek voor het eerste jaar na het overlijden van je baby, een prachtig stijlvol bewaarboek waar je je over je zwangerschap, bevalling maar ook het overlijden, de uitvaart en het eerste jaar na het overlijden van jullie kindje kunt schrijven, waar je kunt vertellen over het plekje van jullie kindje, wanneer je aan je kindje speciaal moet denken, quotes en uitspraken waar je veel kracht uithaalt. Een boek wat je helpt je emoties vast te leggen en je helpt bij een stukje verwerking.

Dit boek is ook erg fijn om later door te lezen, ook voor broertjes en zusjes zodat jullie kleintje in jullie harten voortleeft en ze nooit worden vergeten.

Over the rainbow
Studio Demico

Speciaal babyboek voor het eerste jaar na het overlijden van je baby, een prachtig stijlvol bewaarboek waar je je over je zwangerschap, bevalling maar ook het overlijden, de uitvaart en het eerste jaar na het overlijden van jullie kindje kunt schrijven, waar je kunt vertellen over het plekje van jullie kindje, wanneer je aan je kindje speciaal moet denken, quotes en uitspraken waar je veel kracht uithaalt. Een boek wat je helpt je emoties vast te leggen en je helpt bij een stukje verwerking.

Dit boek is ook erg fijn om later door te lezen, ook voor broertjes en zusjes zodat jullie kleintje in jullie harten voortleeft en ze nooit worden vergeten.

Lief dagboekje
Anouk

‘Voor altijd in ons hart..’ zijn dagboekjes voor gezinnen die hun baby’tje zijn verloren tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte.

Mama, papa, broertje(s), zusje(s), Opa’s en Oma’s kunnen in dit boekje hun herinneringen vastleggen. Er is ruimte voor persoonlijke verhalen, foto’s, tekeningen, een gedenkkaartje, maar ook kunnen familie en vrienden hun gedachten hierin opschrijven.

Schrijf je ervaring, jouw gevoel over deze verdrietige gebeurtenis op en probeer het zo een plekje te geven. Creëer samen een herinneringsboek voor jullie kindje, zodat hij/zij, maar ook jullie gedachtes nooit vergeten gaan worden.

Vlinderkusje
Anja Dalhuisen

Gedichtenbundel | Na het verlies van haar zoon stond de wereld van Anja stil… Ze begon met schrijven en leerde te zorgen voor haar verdriet. Het donker van de dood maakte langzaam weer plaats voor licht en nieuw geluk. Ze bracht met haar schrijven naast zichzelf ook anderen troost en liefde. En nu is er, na haar debuut ‘Lieve Boris’, deze bundel met vijftig Vlinderkusjes, zoals Anja haar gedichten noemt. Puur en rauw, liefdevol en raak. Allemaal geboren uit liefde, net als haar allermooiste zoon Boris.

‘Ik geef vlinderkusjes aan de wolken, en ik tover ze naar jou. Elke dag wel meer dan honderd, omdat ik zo veel van je hou…’

Jij wordt gekend
Floortje Agema

Floortje Agema (1974) is een ervaren ritueelbegeleider. Ze begeleidt rou­wende kinderen en jongeren en gezinnen, werkt in een mortuarium en geeft trainingen over verlies en rouw. Ze bezit de gave om taal te geven aan het onbenoembare. In Jij wordt gekend zijn verhalen en gedichten opgenomen die Floortje vanuit haar hart schreef voor kinderen en volwassenen die afscheid moesten nemen, bij gebeurtenissen die haar raakten of die gewoon uit haar hartenhuis stroomden. De troostende gedichten en verhalen geven houvast wanneer je erkenning en herkenning zoekt voor wat zich in jouw hart roert. Het boek is verrijkt met prachtige tekeningen van Sassafras de Bruyn.

Bundeltje Gemis
Ellen Ruperti-Ribbers

Bundeltje Gemis is een lief dichtbundeltje met gedichtjes over het verdriet, het gemis, de onmacht, de pijn en de boosheid, maar vooral ook de liefde die je voelt voor het kindje dat je bent verloren.

Het boekje bevat 34 gedichtjes en is geschikt voor ouders die hun kindje zijn verloren en is een lief dichtbundeltje voor sterrenouders die troost en (h)erkenning zoeken.
Ook is Bundeltje Gemis een liefdevol troostgeschenk om te laten weten dat je met de sterrenouders meeleeft.

Het boekje heeft een mooie neutrale hardcover, waardoor deze ook mooi bij een gedenkplekje geplaatst kan worden.

Dichterbij de Liefste
Dina van Balen

In deze mooie dichtbundel zijn “bekende” en “exclusieve” gedichtjes opgenomen. 55 gedichtjes waaronder een aantal prachtige gedichtjes voor speciale dagen (denk aan kerst, pasen, jaardag etc.). Doordat de bundel is voorzien van een wire-o (ringbandje), kan hij gemakkelijk worden neergezet! Zo kun je een gewenst gedichtje neerzetten bij bijv. een plekje voor je kindje.

De kaft van de bundel is bedrukt met goudfolie. Hierdoor heeft hij een prachtig luxe, maar toch ook liefdevolle en sprookjesachtige uitstraling.