Ervaringen

Joost & Claire

Ons eerste gesprek met Gertie en Lotte voelde voor ons heel onwerkelijk, gezien ons zoontje nog ‘veilig’ in mijn buik rond aan het trappelen was. Maar een anderhalf uur later zou de inleiding gestart worden. Juist doordat ze in een soortgelijke situatie hebben gezeten vonden wij het heel vertrouwd dat ze ons in het welkom heten en het afscheid nemen gingen begeleiden. We waren voor de bevalling overtuigd van bepaalde dingen die we juist wel en niet wilden. Maar door de fijne begeleiding van de dames van Houvast (en de verpleegkundigen in het ziekenhuis) hebben we na de geboorte juist totaal andere keuzes gemaakt. Als je je kindje eenmaal in handen hebt, voel je met je hart en verdwijnt de angst op de achtergrond. Gertie gaf ons alle ruimte, steun en advies om gaandeweg belangrijke keuzes te maken die pasten bij het afscheid van ons zoontje. Soms veranderde we meerdere keren per uur van plan. Dat we onze kleine man zelf mee naar huis zouden nemen en hem bij ons te hebben tot aan de crematie, hadden we nooit durven denken. Maar uiteindelijk hebben we daarvoor gekozen. Voor ons voelde het als; thuis waar hij hoort bij zijn papa, mama en zijn grote trotse broer. Om kennis te maken en herinneringen te maken maar meteen ook afscheid te nemen. De dames hebben ons de week richting de uitvaart heel fijn begeleid en ons alle ruimte gegeven om keuzes te maken en mogelijkheden aangekaart zodat wij zoveel mogelijk tijd konden doorbrengen met ons gezin in deze hectische, onwerkelijke en moeilijke tijd. Een tijd die nooit meer terug te draaien is. De enige week om herinneringen te maken met en aan ons prachtige kindje. Lotte en Gertie hebben ons wat Houvast kunnen geven die we nodig hadden. En daar zijn we hen eeuwig dankbaar voor. Want ondanks ons enorme gemis en grote verdriet hebben we hem nog alles kunnen geven wat hij verdiende en een prachtig persoonlijk afscheid waar we met een goed gevoel op terugkijken.

Inge & Bart | ouders van Sem

Vandaag onze dienst gehad voor onze overleden zoon Sem. Vorige week zaterdag contact opgenomen met houvast. Ze kwamen direct naar het ziekenhuis. Je weet niet waar je moet beginnen. Hoe neem ik hem mee naar huis? Wat moet er allemaal geregeld worden? Allemaal vragen waar je op dat moment geen antwoord op weet. Houvast heeft ons daarbij geholpen. Wij willen jullie bedanken voor de liefde, warmte, steun, begeleiding en vele woorden meer wat jullie van houvast voor ons en Sem hebben gedaan afgelopen week. Jullie nemen zoveel uit handen en denken zo fijn mee. Dankzij jullie hebben we vandaag een heel mooi afscheid van Sem mogen nemen en hebben we hem nog een week thuis kunnen hebben. Dankjewel xx Inge en Bart

Patrizia Andrean | Kraamverzorgende

Onlangs heb ik als kraamverzorgende in een gezin gewerkt die een doodgeboren baby hadden gekregen. Voor mij was het de eerste keer dat ik in zo’n situatie ging werken. Je probeert je wat voor te bereiden maar het is toch lastig om in te schatten hoe de situatie is.

Toen ik in het gezin aankwam waren ook Mireille en Lotte van Houvast er! Heel even moest ik schakelen en bepalen wat mijn rol nu was.

Gelukkig voelde het al heel snel vertrouwd en gaven de dames mij het gevoel dat ik ook echt nodig en welkom was. Ik kreeg hun 06 nummer en de verzekering dat ook ik hun altijd kon bellen als ik vragen had.

Ik heb 8 dagen met een heel goed gevoel in het gezin gewerkt. Ook het feit dat Lotte en Mireille verschillende keren in het gezin kwamen om van  alles te regelen en bespreken vond ik prettig.

Natuurlijk hoop ik deze dames niet snel weer tegen te komen maar mocht dat wel zo zijn dan ben ik er van overtuigd dat het voor het gezin en mij als zeer prettig ervaren wordt.

Robbert & Kim | ouders van Pleun* & Guus

Toen na 27 weken zwangerschap van een tweeling, onze dochter Pleun onverwachts overleed, was dat een grote schok voor ons. Gedurende de weken daarna liep de zwangerschap “gewoon” door, en in die periode werd ons langzaam duidelijk dat we niet terecht wilden bij een “gewone” uitvaartonderneming, maar juist een die bekend was met hetgeen waar wij op af gingen. Met die keuze zijn we achteraf heel blij.

Als je in zo’n situatie terecht komt, weet je niet wat je moet regelen, wat er op je af komt en welke mogelijkheden er zijn. Er is geen “normaal” in zo’n situatie, en uiteraard is het een heel emotionele tijd.

Daarom zijn we blij dat we voor Houvast, en in ons geval Mireille hebben gekozen. Mireille is persoonlijk, oprecht, kundig, meelevend en betrokken. Ze heeft ons duidelijk gemaakt wat geregeld moest worden en welke opties we hadden.

Ze heeft ons heel goed ondersteund in de periode voor de uitvaart, zonder sturend te zijn, alle keuzes hebben we zelf gemaakt. En tot het laatste moment konden we de keuzes veranderen als we dat wilden. De uitvaart was perfect geregeld en precies zoals we wilden. Ook na de uitvaart konden we op de steun van Houvast blijven rekenen, ook dan zijn ze nog steeds betrokken.

Houvast heeft voor ons veel meer gedaan dan een uitvaart regelen, ze hebben ons door een moeilijke periode geleid. Dat is ons misschien nog wel meer waard dan de perfect georganiseerde uitvaart.